KUPEK 138

BEOGRAD

Žen, band žena bez E ali sa velikim Ž
Nikad do sad KUPEK nije potencirao činjenicu da neki band ima žensku članicu, a još manje da band sačinjavaju isključivo žene. To nam nije bio povod da ugostimo žene iz Žen-a ni ovaj put. Ugostili smo ih isključivo jer je glazba koju prave neopisivo dobra, ali i zbog stavova koje zauzimaju kad pričamo o prirodi i društvu koje nas okružuje.
U nekoliko navrata, otkako je objavljen drugi album Žen-a koji se zove „Jantar“ puštali smo Žen i nadali se da ćemo ih u nekoj od skorašnjih emisija i ugostiti. To se konačno i ostvarilo.
Žen čine četiri žene a dvije od njih ugostili smo putem skypeta i tako premostili stotine kilometara fizičke udaljenosti. Jedna je Ivona i svira bas u bandu, a druga je Tanja, koja iako ne svira, čini ravnopravnu članicu. Štoviše, ona glazbu banda vizualizuje i tako joj daje dodatnu vrijednost.
U čemu je razlika između prvog albuma banda od prije dvije godine i aktualnog, kako teku pripreme za treći, šta predstavlja platforma „Živ Žar Žur“, kako je došlo do suradnje sa austrijskom izdavačkom kućom Unrecords, queer feminističkim izdavačem i kako se band poput Žen-a našao prvi na listi najprodavanijih albuma iz Hrvatske na bandcampu (https://xzen.bandcamp.com/)…
Sve su ovo samo neka od pitanja na koja su nam odgovore dale Ivona i Tanja, a usput smo poslušali gotovo čitav album „Jantar“ uz pokoji dodatak.
Ako vam se priča i ne sluša vjerujte nam, zaista vrijedi poslušati album jer uradile su ga žene, kojima će mnogi spočitavati da to zaista jesu. Njima u inat, žene možda i nemaju na kraju e, ali zato imaju preveliko Ž na početku i to u svakom smislu. Zašto? Odgovor je u KUPEK-u # 138.https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-138-%C5%BEenski-kupek/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare