KUPEK 128 Ne mrzimo narodnjake!

 

 

BEOGRAD

 

Otkako je Koma (Srđan Todorović) u kultnom uratku prijeratnog filma „Kako je propao Rock and Roll“ uzviknuo „Mrzim narodnjake“ uz taj usklik izrasle se brojne generacije. A nekako se to prihvatalo zdravo za gotovo. Od tada do danas svašta se nazvalo muzikom pod ovim svodom, Rambo je skovao „turbo-folk“, a sve je otišlo kvragu kad je Željko Mitrović dobio dozvolu za zločin putem TV ekrana. Srećom, pa je ostalo još dovoljno razumnih da se odupru tom ludilu. E, o takvima je ovdje i riječ.

Jedan od posljednjih KUPEK-a u ovom serijalu prvim dijelom posvetili smo nedavno završenom trećem festivalu „Poezika“. Drugi put u kratkom vremenskom periodu gošća je bila Nataša Pajović, jedna od pokretačica ovog sjajnog malog-velikog festivala koji se, kao što rekosmo, već treći put održao u novosadskom Kulturnom centru. Mijenjali se direktori, mijenjala se vlast u Novom Sadu ali „Poezika“ je opstala i, mogli bi reći da je festival već dovoljno bitan da ga mogu izmjestiti samo organizatori ako to požele.

Sabrali smo utiske i poslušali, skromno je reći, dio sjajnog nastupa Chrisa Eckmana sa ovogodišnjeg festivala. Treba li reći da je riječ o „eskuluzivi“?

A onda je uslijedilo žestoko razbuđivanje. Šest gostiju predstavljalo je šest bendova koji nastupaju na jednom „opštenarodnom veselju“, a predstavljen je i autor sjajnog plakata za isti. Crno dete, Lenhart Tapes, Bicikl, Mangulica FM, The Cyclist Conspiracy, Moussaka su bendovi koji u petak, 19. 06. nastupaju u Centru urbane kulture „Imago“, u prostoru u kom je nekad bio klub „Podmornica“. Ali hajde to i hajde što sviraju zajedno, no što svi vole Sinana Sakića i Južni vetar…E, u KUPEK-u smo do ove emisije znali da se poigramo sa muzičkim pravcima, uz neku vrstu antropološkog pristupa. Ova epizoda nudi sve to pa čak i više nego što možete zamisliti. Zapravo, ova emisija ruši sve predrasude sa početka teksta. Mrziti narodnjake definitivno nije cool. Naprotiv.

Najtoplije vam preporučujemo da poslušate ovaj 128. KUPEK i da naćulite uši, a posebno da otvorite oči. Naša misija je rušenje predrasuda, a ova emisija upravo to i postiže. Ako nam ne vjerujete onda je poslušajte kako bi bolje razumjeli koncert ovih bendova. Ako kojim slučajem i niste u mogućnosti da ga posjetite mi vam obećavamo da ćemo vam sve to nadoknaditi u posljednoj ovosezonskoj epizodi, odnosno u KUPEK-u # 130.

Udobno se smjestite i uživajte (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-128-postpoezi%C4%8Dno-i-avant-turbo-surf-noise-tape-folk-izdanje/)

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare