KUM: Apel medijskim radnicima povodom pandemije

BEOGRAD

Novinarski poziv je uvek, i u mirna i u stabilna vremena, bio poziv povišene svesti o javnom interesu, saopštio je danas Granski sindikat kulture, umetnosti i medija (KUM) “Nezavisnost”.

” Danas, kada je ceo svet zapao u vrtlog pandemije virusom, još više se ističe potreba za uvažavanjem tog interesa. Svi poslenici medija (dakle ne samo i isključivo novinari) sada treba da u sebi prikupe skrivene moralne i profesionalne rezerve kojima će odgovoriti na još jedan izazov.

            Pitanje uređivačke politike se, dakle, više ne postavlja; jedina politika svakom novinaru i medijskom radniku treba da glasi: „opšte dobro“. Ukoliko vlasnik, ili glavni urednik imaju nešto protiv toga osnovna je dužnost medijskog radnika da ga upozore na gorepomenuti prioritet interesa. Ko to nije u stanju bolje je da se povuče sa medijske scene u najbliži karantin.

            Danas je, dakle, više nego ikad važno (mada, zašto bi ikad bilo manje važno?) da novinar hladne glave pristupi svom poslu i činjenice tretira sa pažnjom onoga koji rukuje potencijalno opasnim materijama.

            Panika je najveći neprijatelj uređenog sistema kakvom svako društvo stremi. U novinarevim rukama je upravo taj alat: za sejanje panike. Ili za njeno smirivanje i stavljanje pod kontrolu.

            Časno je biti u mogućnosti da uznemirenog smiriš a da mu pritom pružiš tačnu, blagovremenu i što je moguće celovitiju informaciju. U časovima sveopšte ugroženosti i narastajuće atmosfere straha, ljudi su skloni bežanju u predele iluzije ili u neracionalne teorije koje vode u paniku.

            Na novinaru je da svojim umom i osećajem za realnost odredi meru svake vesti i informacije koju prenosi. Nije, dakle, svaka reč koju bilo koji zvaničnik, pa i onaj najviši, izgovori, vredna prenošenja. Onda kada ta reč nije u skladu sa elementarnim načelima trezvenosti i razuma, ako je ponižavajuća za bilo koga ili ako podstiče ono najgore u ljudima – onda ta reč nije za prenošenje. Bez obzira na visinu ranga onog koji je izgovara. Jer mera novinarskog angažmana je mera služenja ljudima a ne vlastima.

            Pozivamo kolege novinare i sve medijske radnike da slušaju svoj novinarski rezon, i da se u tekućoj situaciji sa pandemijom smireno i razložno bave svojim poslom, razmišljajući uvek o dobrobiti naroda kome služe. Jer, naime, i onda kada rade u mediju koji je privatno vlasništvo, njihov poziv je, ako je doživljen na pravi način, uvek u javnom interesu. Ako se gazdin interes u nekom trenutku počne da kosi sa javnim interesom, novinar ne sme da se koleba u odluci koju mora da donese.

            Granski sindikat Kulture, umetnosti i medija Nezavisnost poziva sve medijske radnike, da se uzdignu iznad svakodnevne ravni i da u iskušenjima kojima naša profesija i inače ne oskudeva, pokažu da ta profesija sa stanovišta javnog interesa nije izgubljena”, navodi se u saopštenuju koje potpisuje predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „ Nezavisnost”  Dragan Milanović Pilac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare