Kukuruz premašuje višegodišnji prosek

LESKOVAC

Za razliku od prošle godine, kada je na teritoriji Jablaničkog okruga, prosečan prinos kukuruza iznosio 2,5 tone po hektaru, ovu ratari mogu smatrati vrlo uspešnom, jer će prema procenama rod biti duplo veći, što premašuje višegodišnji prosek, kaže Boban Stanković, savetodavac za ratarstvo, pozdravljajući učesnike manifestacije ‘’Dan polja kukuruza’’.

Uprkos ne baš povoljnim vremenskim uslovima tokom proleća I ranog leta, zbog kojih je setva kukuruza kasnila, prinosima će leskovački ratari, po svemu sudeći ,biti zadovoljni. Oni će, prema procenama iznositi 5-5,5 tona zlatnog zrna po hektaru, što je bolje od višegodišnjeg proseka.  Ima parcela u Jablaničkom okrugu sa kojih će proizvdjači ubrati I 1o,11 ili 12 tona kukuruza po hektaru, ali su oni striktno poštovali kalendar, slušali savete I primenjivali punu agrotehniku na svojim njivama.

Ogledno polje u Pečenjvcu, na kome je danas održana tradicionalna manifestacija ‘’Dan polja kukuruza’’ I treba da pokaže karakteristike različitih hibrida, njihovu prilagodljivost na teren I vremenske uslove, kako bi ratarima olakšali odabir semena za narednu godinu:

–          Sredinom aprila ovde je zasejano 47 hibrida, različitih grupa zrenja, proizvedenih u sedam domaćih semenskih kuća. Menju njima je mnogo starih, dobro poznatih sorti, ali ima I onih sa kojima se prvi put susrećemo. Danas ćemo učiniti prvi korak ka upoznavanju sa njima, a kad se rod skine I izmeri, definitivno ćemo mi savetodavci znati šta da preporučimo, a proizvodjači, šta da odaberu za narednu godinu.

Na oglednoj parceli, površine 2 hektara, primenjena je puna agrotehnika, a to je samo jedan od principa kojih proizvodjači treba da se pridržavaju:

–          U ratarskoj proizvodnji nema oprobanog recepta za uspeh, to jest garancije da će odredjena sorta hibrida, na odredjenom zemljištu dati dobar prinos. Treba ispoštovati nekoliko zlatnih pravila: odabir kvalitetne sorte semena, optimalan rok za setvu, dobro pripremljena njiva I puna agrotehnika. I vremenske prilike imaju svoj uticaj, kao na oglednom polju koje je letos oštetio slab grad, ali je, nažalost, to faktor na koji čovek nema preveliki uticaj.

‘’Dan polja kukuruza’’ je tradicionalna manifestacija na kojoj ratari obilaze oglednu parcelu, konsultuju se sa savetodavcima I predstavnicima semenskih kuća, razmenjuju iskustva I druže se.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare