Krv koju donirate je zaista nečiji ceo život

NIŠ

 Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, NURDOR i Zavod za transfuziju krvi u Nišu, u ponedeljak 14.juna, zajedno će obeležiti Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi. Akcija će se održati od  10 do 14 sati u Zavodu za transfuziju krvi, a pod sloganom Zajedno smo jači.

 “Dati krv znači spasiti nečijiivot, a to najbolje razumeju deca i mladi koji se leče od malignih bolesti. U toku lečenja roditelji dece često strahuju da li će biti krvi a u borbi sa vremenom , ne retko, pomoć traže od najbližih pa i putem društvenih mreža. Neki podaci pokazuju da u Srbiji od 100 ljudi koji mogu da budu dobrovoljni davaoci, samo njih 3 da krv. I upravo iz  tog razloga smo pokrenuli ovu akciju zajedno sa Zavodom za transfuziju krvi u Nišu sa ciljem da skrenemo pažnju javnosti na to koliko je bitno davanje krvi”, istakla je Marija Tomić ispred NURDOR-a u Nišu.

Dr Predrag Đorđević, šef organizacije davalaštva u Zavodu za transfuziju krvi Niš je istako da svaka terapija koju primaju pacijenti koji se leče od malignih bolesti, a to su i mladi i deca, zahteva transfuziju krvi ili nekog krvnog derivata. U protivnom njihovo lečenje ne bi bilo uspešno i zbog toga saznanje da krvi uvek ima na njih i njihove porodice deluje umirujuće.

Prema njegovim rečima za davanje krvi ne postoje posebna ogranićenja, sem dobrog zdravlja. U situaciji u kojoj se sada nalazimo nije potrebno raditi PSR test , niti se krv  testira na COVID virus jer se on ne prenosi putem krvi tako da su davaoci sa te strane bezbedni.

                           Kada se radi u zalihama krvi, kaže dr Predrag Đorđević, Zavod za transfuziju u Nišu je “na pozitivnoj nuli”. Akcije dobrovoljnog davanja krvi se pojačaju kada se vidi da su zalihe pri kraju, a to znači da krvi ima za još tri do četiri dana.

                        “Prema našim planovima idealno bi bilo da dnevno dobijemo 197 jedinica krvi. Ako bilo koji dan u nedelji budemo ispod toga onda se akcije pojačavaju. Recimo, danas na terenu imamo pet naših ekipa”, kaže dr Predrag Đorđević.

                         Zavod u Nišu krvlju snabdeva 17 zdravstvenih ustanova među kojima je Univerzitetski klinički centar u Nišu, ali i tri zdravstvene ustanove u Beogradu.

                         “Klinički centar u Nišu dnevno utroši 94 do 95 posto svih prikupljenih količina  krvi odnnosno 18 do 20.000 jedinica krvi. Sve ostalo odlazi u centre gde prikupljamo krv a to je centralna i jugoistočna Srbija sve do Kladova i kompletan jug zemlje”, kazao je  Đorđević naglasivši da je edukacija mladih kada se radi o dobrovoljnom davanju krvi od esencijalnog značaja gde veliku ulogu ima Crveni krst koji stalno organizuje akcije namenjene deci putem kojih se kod njih razvija svest o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

                        Dr Predrag Đorđević dodaje da u Nišu ima oko 15 do 20.000 aktivnih davaoca krvi.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare