Krkobabić – 825 miliona dinara za razvoj zadrugarstva u 2018. godini

NIŠ

 „Želimo da obnovimo srpska sela  i srpsko zadrugarstvo „rekao je danas u Nišu u Regionalnoj privrednoj komori na sastanku sa zadrugarima, zadružnim savezima , predstavnicima lokalnih samouprava,  ministar za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić koji je najavio nove mere države usmerene na razvoj sela I zadrugarstva.

„Prošle godine smo pomogli razvoj 22 zadruge, 11 postojećih I 11 novoformiranih. Polovinu sredstava koja su bila namenjena razvoju zadrugarstva uloženo je u pet okruga juga Srbije. Ove godine od predviđenih 825 milioina ponovo će polovina sredstava uložiti u jug Srvbje. U Nišavskom upravnom okrugu postavili smo na zdrave osnove tri zadruge – jednu postojeću, “Svrljižanku “ u Svrljigu I dve nove. Ukupan iznos sredstava za ovaj okrug bio je preko 23 ipo miliona dinara “,  rekao je Krkobabić.

On je kazao  da se razmatra mogućnost da bude povećan iznos podsticajnih sredstava za razvoj zadruga u tom smislu da novoformirane zadruge dobiju do 7,5 miliona dinara a  stare zadruge do 15 miliona dinara. Pritom je pomenuo da će se uvesti I jedna novina , formiranje jedne složene zadruge na ovoj teritoriji, kao I nateritoriji Vojvodine I da će se u njih uložiti po 60 miliona dinara. Novoformirana složena zadruga trebalo bi da obezbedi i viši stepen prerade proizvoda koji se plasiraju na tržište.  Kazao je da će raditi na tome da se na ovom području  naprave brendovi I da će se tako spremnije moći učestvovati na evropskom tržištu„

Krkobabić je na savetovanju „Podrška razvoju zemljoradničkih zadruga“ u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu kazao da je od prošle godine do sada formirano 218 zaduga. .

Kako je istakao u planu je da se formira jedna zadruga  i na Kosovu i Metohiji.

„Razvoj zadrugarstva je uslov za opstanak srpskih sela. Najveći natalitet u Srbiji imali smo kada je bilo zadrugarstvo bilo u ekspanziji. Tada su sela zaista živela. Imala zadruge, Domove kulture, folklore, fudbalske klubove, ambulante.” , rekao e Krkobabić i podsetio da je 1.200 sela u Srbiji nestalo. Postavio je dilemu  da li će Srbija biti “ 4,5,6 o gradova lli 4700 naselja.”

Pozvao je lokalne samouprave da se I one finansijski ali I na svaki drugi način uključe u razvoj zadrugarstva jer je u tome budućnost sela.Kazao je da se ne sme zaboraviti da danas postoje u Srbiji preko 630 000 domaćinstava čija imanja ne prelaze 4,5 hektara zemlje I da u njima živi I radi milion I 400 hiljada ljudi. Upravo zbog njih treba ozbiljno pripnuti na težak posao formiranja I jačanja zadrugarstva. .

On je u selima Donji Matejevac i Malča posetio zadružne objekte

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare