KRIVOKAPIĆ : DRŽAVA MORA DA POMOGNE DA VATERPOLO OSTANE NA VRHU

LESKOVAC

 

 

Milorad Krivokapić, nekada zvanično najbolji svetski vaterpolo golman, osvajač zlatne olimpijske i svetske medalje, danas je predsednik Vaterpolo saveza Srbije. Za leskovački nedeljnik Nova Naša reč priča o aktuelnim vaterpolo temama.

NNR: Kako se oseća predsednik VSS kad njegov nacionalni tim iznenadi naciju samo onda kad ne osvoji zlatnu medalju?

MK: Navikli smo naciju na to. Malo nas je zabolelo što nismo stali na balkon pored košarkašica jer smo osvojili zlatnu medalju u Svetskoj ligi. Za nepunih godinu dana osvojili smo šest zlatnih medalja, četiri u seniorskoj i dve u juniorskoj. Izuzetno smo ponosni na te rezultate, nastavljamo dalje da radimo, navikli smo javnost samo na zlato, tako da, ne daj Bože, ako osvojimo neko srebro biće puno problema. Malo šale, naravno, ali naši momci zaista sjajno rade, izborili smo vizu za Olimpijske igre što je najvažnije u ovom trenutku.

NNR: Šta su planovi u narednom periodu?

MK: Posle Svetskog sledi prvenstvo Evrope u januaru mesecu u Beogradu, gde očekujemo pravi spektakl, jer ćemo utakmice igrati u Areni. Biće montirana dva bazena, veliko je interesovanje. Biće to i najveće prvenstvo do sada u istoriji, jer će učestovati 28 reprezentacija, 16 muških i 12 ženskih. Ipak,  najvažni cilj nam je, naravno, zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Riju. Imamo dobru bazu, ali da bi ostali na krovu sveta moramo to još širiti. Moramo u svakom gradu gde ima bazen, makar i samo letnji, da formiramo klubove i da se deca takmiče. Nikad ne znate gde će se roditi olimpijski šampion.

NNR: Gde se nalaze naši klubovi? Godinama se to svodilo na Partizan, svedoci smo da su prethodnih par sezona na krov Evrope došli Crvena zvezda i radnički iz Kragujevca, ali opet nastaju problemi.

MK: Situacija u klubovima je izuzetno teška. Svi reprezentativci „A“ selekcije nam igraju u inostranstvu. Ono što nas posebno boli je da ti igrači igraju većinom igraju u Mađarskoj, koja je naša najveća konkurencija. Ali, njihova država je odrešila kesu, nacionalni sport broj jedan im je vaterpolo. Mislio sam da će i kod nas vaterpolo biti nacionalni sport i da će biti više ulaganja, na žalost to se nije desilo i klubovi nam nestaju. U Kragujevcu je u pitanju opstanak kluba, Crvena zvezda takođe, Partizan nikada nije bio u težoj situaciji nego što je to danas, sa ogromnim dugovima… Jedinu stabilnu situaciju imamo u Vojvodini, jer je grad dodelio klubu bazen na upravljanje.

NNR: Finansijska sitacija je loša, a ministar sporta Vanja Udovičić je bivši vrhunski vaterpolista. Da li je to neki apsurd?

MK: Teško je njemu da pomaže. Budžet je ograničen, on ima novca koliko ima. Vaterpolo nije nikad bio u težoj finansijskoj situaciji nego što je danas. Mi smo obišli i razgovarali sa lokalnim samupravama gde su naši najveći klubovi, najveći problem je u Beogradu. Beograd kao grad ne pomaže puno naše klubove, možda sa nekih 30-ak procenata u plaćanju termina. Beogradski sportski centri su pretvoreni u rehabilitacione centre sa ekonomskim cenama i to nijedan vaterpolo klub ne može da izdrži. Sledeći korak nam je molba lokalnoj samoupravi u Beogradu da pokuša da spasi VK Partizan i Crvenu zvezdu, kao što je situacija u drugim sredinama, gde lokalne samouprave plaćaju termine klubovima. Izneću vam podatak da jedan mali vaterpolo klub iz Zagreba, Medvešćak, ima šest sati dnevno besplatnog termina na bazenu i 5000 evra za plate trenerima. Naši u Beogradu nemaju pokrivenost u teriminima više od 30%, za ostalo moraju da se snađu što je nemoguće u današnjim uslovima. Javna preduzeća više ne plaćaju i ne pomažu sport, posebno ne klubove, a privatnici nisu zainteresovani da pomažu. Bez države, jasno, ništa nećemo moći da uradimo.

NNR: Jeste li upoznati sa situacijom bitisanja vaterpola u Leskovcu?

MK: Mi ćemo razgovarati sa lokalnom samoupravom, koja ionako dosta pomaže klub, da pomogne još više da Leskovac pređe u neku veću kategoriju. Većom finansijskom pomoći omogućilo bi se i da se ovde dovedu neki veći klubovi, da se organizuje neki jači turnir u budućnosti. Inače, sama infrastruktura je odlična, uz sitnije izmene, ovde bi reprezentacija mogla i da odigra neku utakmicu svetske lige.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare