Krivična prijava zbog nastavka radova u Rakiti

PIROT-BEOGRAD

Na osnovu informacija koje je dobio od Udruženja za zaštitu i očuvanje voda lužničkog kraja i Saveza mesnih zajednica Stare Planine Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu („RERI“) je podneo krivičnu prijavu protiv investitora koji gradi MHE Zvonce u selu Rakita. 

Naime, prema primljenim informacijama investitor je nastavio sa radovima uprkos zabrani Ministarstva zaštite životne sredine. 

“Krivičnu prijavu smo podneli jer smo izuzetno zabrinuti za bezbednost građana, životnu sredinu ali i pravni poredak koji se narušava ukoliko državni organi ne pokažu da su u stanju da obezbede primenu zakona na teritoriji čitave zemlje”, navodi RERI.

” Zbog osnovane sumnje da je, uprkos zabrani nadležnog Ministarstva zaštite životne sredine, nastavio radove na izgradnji mini hidroelektrane u selu Rakita, RERI je Osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu podneo krivičnu prijavu protiv investitora „Mala hidroelektrana Zvonce d.o.o.“ Prema informacijama koje je RERI dobio od Udruženja za zaštitu i očuvanje voda lužničkog kraja i Saveza mesnih zajednica Stare Planine investitor je 5. jula u selu Rakita nastavio sa radovima na postavljanju cevovoda u koritu Rakitske reke, uprkos tome što je nadležna inspekcija 4. januara 2019. zabranila investitoru izvođenje radova koji nisu u skladu sa izdatim uslovima Zavoda za zaštitu prirode od 12.09.2018. godine.

Štaviše, istim Rešenjem investitoru je naloženo da „teren obuhvaćen radovima“ na kojima je postavljen cevovod u okviru prirodnog korita za veliku vodu, u dužini od 300-350 metara „sanira i vrati u prethodno stanje“, rečju, da cevovod ukloni iz korita za veliku vodu Rakitske reke. Prema informacijama sa terena, investitor ne samo da nije postupio po rešenju i uklonio cevovod, već je danas nastavio sa radovima. RERI od nadležnih organa, a pre svih od nadležnog tužilaštva, zahteva hitnu reakciju kako bi se utvrdila odgovornost za kršenje obavezujućih naloga inspekcijskih organa. Reakcija nadležnih organa je neophodna kako bi se sprečila eskalacija sukoba, ugrožavanje životne sredine i bezbednosti građana, zbog čega svako odlaganje ili nečinjenje organa javnih vlasti istovremeno pokazuje nesposobnost da uspostave poštovanje zakonitosti na teritoriji Republike Srbije.

RERI takođe zahteva od nadležne inspekcije da, u skladu sa zakonom, obezbedi sprovođenje pravosnažnih odluka, te bez odlaganja zaustavi nastavljene radove na Rakitskoj reci. Od Ministarstva unutrašnjih poslova zahtevamo da obezbede asistenciju nadležnoj inspekciji, u skladu sa zakonom, ukoliko na drugi način nije moguće obezbediti sprovođenje odluka inspekcije. Situacija u kojoj državni organi pokazuju da nisu u mogućnosti da obezbede primenu zakona na celoj teritoriji države je nedopustiva, narušava poverenje građana u ustavni poredak i sve nas ostavlja u uverenju da država nije u stanju da štiti i čuva javni interes”, upozorava RERI.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare