Krik u ime djece

BANJA LUKA

Neće biti djece za rat”, vrisak je koji bi svaki roditelj već ovog trenutka, ako ne i jučer, prekjučer morao pod hitno uzeti kao maksimu svog postojanja i djelovanja, mada ovaj naslov se može shvatiti i dvojako. Ali, budimo malo romantičarski nastrojeni i zamislimo da je ovo zaista krik, da je to šaka u glavu, da je to okretanje leđa politikama koje su vodile djecu, ne samo u rat, već i u bespovrat. Da je to sagledavanje i naše odgovornosti jer “mi” smo tu djecu na kraju i poslali.

A ako se kojim slučajem dvoumite priključite nam se u 186. KUPEK-u. Dvoumljenja neće biti. Ugostili smo autorku knjige “Neće biti djece za rat”, ugostili smo Dijalu Hasanbegović.

A o autorki i knjizi, na kraju korica piše Mehmed Begić:

Poezija Dijale Hasanbegović nije lagano štivo, ali dobra poezija to nikada nije. Ova zbirka je zatamnjeno srce koje ne odustaje od svjetla. Već sa čitanjem prve pjesme upravo to je kristalno jasno – da je ona rijetka kombinacija upravo spomenutog. Sretan sam što postoji i što znam gdje je mogu naći. I kad god se osjetim dovoljno snažnim za svoje strašnije svjetove i njihove mrakove prenosiću im stih jedne od pjesama iz ove zbirke. Činiću to kao ultimativnu poruku i jednu sasvim ličnu prijetnju: Ne dam djecu za rat!”

Emisija je nastala u Banjaluci na “Blasfem-u”, prvom feminističkom festivalu, održanom 02. i 03. 06. 2017. godine u BASOC-u (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-143-banjalu%C4%8Dki-socijalni-centar-basoc/). na kom je Dijala imala i promociju knjige što je bila idealna prilika, ne samo za susret i razgovor već i da čujete kako to zvuči kad Dijala čita svoje pjesme, kako zvuči taj urlik iz njenog tijela.

Pjesme su nastajale u dužem vremenskom periodu i dio njih je već objavljivan, što u medijima, što na društvenim mrežama pa je mnogima čudno kad čuju da je ovo prva Dijalina knjiga. Ali tako je.

Knjiga je, inače, dio nečega što se zove “Nova osjećajnost, a što uređuje naš drugar Marko Tomaš u izdavačkoj kući “Vrijeme” iz Zenice. U toj ediciji do sad su, osim Dijaline zbirke, objavljene zbirke i Vuka Rodića i Darka Cvijetića, također našeg prjatelja i gosta u 77. KUPEK emisiji (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-77-jecaj-iz-prijedora/).

Zajedno sa izdavačem pripremili smo vam i jedno iznenađenje, ali o čemu se radi poslušajte u 186. KUPEK-u (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-186-dijala-hasanbegovi%C4%87-ne%C4%87e-biti-djece-za-rat/). 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare