KRESANJE BUDŽETA PREKO GRBAČE RASELJENIH LEKARA ?

 

GRAČANICA

Udruženje gradjana Srpski nacionalni forum saopštilo je danas da je” jednom broju zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji, u kojima su radno angažovani zdravstveni radnici koje su 1999. albanski militantni separatisti prognali sa Kosova i Metohije, iz KBC Priština sa sedištem u Gračanici stigao je telefaks u kome se od tih ustanova zahteva da obaveste te radno angažovane zdravstvene radnike, da se pod hitno izjasne da li hoće da se vrate na Kosovo da rade, a ako to ne prihvate da će dobiti otkaze”.

“Rok za izjašnjavanje je više nego kratak, s obzirom da se radi o odgovoru koji zadire u egzistenciju zaposlenih.

SNF-u se javio jedan broj naših vidno zabrinutih raseljenih sugrađana. Oni su ovaj poziv doživeli kao pretnju. Stoga SNF smatra da pod hitno nadležni moraju svojim zaposlenima da odgovore sledeće:

– Da li ovaj poziv znači ukidanje radnih angažovanja zdravstvenih radnika sa KiM, u mestima privremenog boravka, i uvođenje radne obaveze da se moraju javiti na posao u zdravstvenim ustanovama na KiM, bez obzira što su im 1999. kuće spaljene i stanovi oduzeti

– Gde nadležni planiraju da smeste te svoje radnike? Odazvati se ovom ultimatumu znači da će sa sobom povesti svoju decu, supružnike, roditelje… Radi se o više hiljada ljudi, koji na Kosovu nemaju gde da žive. Šta će u tom sučaju raditi oni koji su primljeni u zdravstvene ustanove na KiM nakon 1999.

– Da li se ovde radi o postavljanju nemogućeg uslova, kako bi se podelio veliki broj otkaza zdravstvenim radnicima sa KiM, i na taj način sačuvali oni koji to nisu, čime bi se ispunila Uredba vlade o smanjenju broja zaposlenih u javnim službama, tako što bi se žrtvovali upravo zdravstveni radnici sa KiM? Na ovaj zaključak upućuje hitnost kojom se radnici pozivaju na odgovor.

– Da li ono što su započeli albanski militaristi 1999, oduzimanjem imovine, treba da dokrajče naše institucije oduzimanjem egzistencije?

SNF apeluje na vlasti Republike Srbije i njihove predstavnike na KiM da sa daleko većom pažnjom, suptilnošću i odgovornošću pristupaju rešavanju pitanja zdravstva i školstva na KiM, jer su to stubovi koji nas povezuju sa matičnom državom. Svako ishitreno, nekompetentno i nepromišljeno delovanje u ovim oblastima, može dovesti do nesagledivih posledica”, navodi se u saopštenju SNF.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare