Kreću letovi sa Aerodroma Konstantin Veliki

NIŠ

                          Letom aviona “Viz era” od Dortmunda ka Nišu obnovljen je putnički avio saobraćaj na aerodromu “Konstantin Veliki”, posle nešto više od dva meseca nakon što su svi komercijalni letovi obustavljeni zbog epidemije korona virusa. Avion iz Dortmunda je  sleteo  na niški aerodrom tačno u podne, a pola sata kasnije krenuo je nazad ka Dortmundu sa putnicima iz Niša.

                         „Odmah nakon ukidanja odluke o zatvaranju graničnih prelaza, odnosno nakon odluke o njihovom otvaranju, danas na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu imamo prvi let kompanije „Viz er“ iz Dortmunda. Zahvaljujući spremnosti i organizovanosti unutar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i samih Aerodroma Srbije, mi smo spremni da prihvatimo ovaj let sa svim  sprovedenim merama za bezbednost putnika  i zaposlenih u skladu sa preporukama Ministarstva  zdravlja i Instituta za javno zdravlje Niš“, kazao je Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije.

Mihajlo Zdravković

                       Mere predostrožnosti za očuvanje zdravlja podrazumevaju da u terminalnu zgradu mogu da uđu samo putnici koji imaju avionsku kartu bez pratioca.

                      „Oni moraju da prođu sve mere zaštite, dezobarijeru, meri se temperatura putnika termovizijskom kamerom, a  unutar same terminalne zgrade moraju da imaju masku i da drže distancu u onoj meri koliko je to moguće u našoj zgradi. Svi zaposleni su u potpunosti opremljeni zaštitnom opremom i sve prostorije se unutar samog aerodroma redovno dezinfikuju  u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravlje u Nišu“, objasnio je Mihajlo Zdravković.

                        On je dodao da je ovo samo početak saobraćaja, a normalizacija avio letova se očekuje juna.

                       „To ne zavisi isključivo od nas“, dodao je Zdravković. „Očekujemo da avio kompanije uvode postepeno sve linije  koje su i do sada bile na niškom aerodromu u skladu sa svojim politikama i svojim planovima oporavka saobraćaja nakon završetka pandemije“, dodao je Zdravković naglašavajući da sve što je urađeno na aerodromu u Nišu urađeno je i na aerodromu u Kraljevu.

                       Prema rečima Zdravkovića, Aerodromi Srbije u ovom trenutku nemaju nijedan zvanični podatak o tome da neka od kompanija čiji su avioni leteli sa niškog aerodroma ne želi da nastavi saradnju.

                         „Za sada se može videti da su sve destinacije koje su postojale i pre pandemije dostupne , ali će se letovi ka svim tim destinacijama uvodi jedan po jedan i to će biti sukcesivno“, istako je Zdravković.

                        Putnici ne kriju zadovoljstvo zbog povratka avio letova i avionskih veza sa Evropom.

                       „Nisam bio u kontaktu sa zaraženim osobama, ali nisam obavio ni analize pre ovog leta“, kaže jedan od putnika, dok drugi dodaje da je „uradio test na COVID-19”.

                        „Početkom marta sam se vratio u Srbiju i evo sada putujem za Dortmund. Uradio sam test na COVID, ali sada kažu da mi nije potreban. Za sada nismo prošli nikakve posebne procedure, mada ih očekujem na graničnom prelazu. Iz avio kompanije su nas upozorili da moramo da se pridržavamo određenih mera zaštite“, dodaje jedan od putnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare