KRAIŠTE PEVA I IGRA U BOSILEGRADU

BOSILEGRAD

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev rekao je danas za JUGpress da  više od 2.500 igrača iz različitih zemalja učestvuje na ovogodišnjem , već tradicionalnom festival folklore “Kraište peva I igra” koji će trajati do 2. Avgusta.

“Gosti su nam odsvuda. Izmedju ostalog tu su kulturno-umetnička društva iz  Makedonije , Bugarske , Grčke, Rumunije , Ukrajin, Srbije .Ove godine je više od  2.500 učesnika”, rekao je Zaharijev I dodao da je ovaj festival “spoj ljubavi I folklora”.

“Dečica I odrasli različitih veroispovesti I iz različitih zemalja I gradova se druže svako veče , mi ovako dajemo primer kako granice I rase nisu važne “, rekao je Zaharijev.

Svako veče umeće u izvodjenju različitih folklornih igara posmatra oko hiljadu ljudi  na otvorenoj pozornici u Bosilegradu.

Igra se I u četiri bosilegradska sela a Zagharijev kaže da je ideja da se I meštanima tih sela prikaže foklor iz različitih zemalja I naroda.

“Završnica festival će biti sa  najdužim kolom a svako veče je I  nadigravanje u “bugarčici”, kolu koje se igra na jugu Srbije i u Bugarskoj .

Pobednici će dobiti prigodne nagrade a biraju se I mis I mister festival”, objašnjava Zaharijev.

 

Ovogodišnji festival “Kraište igra I peva “ se održava uz podršku  Evropskog  Progresa I budžeta opštine Bosilegrad a pomoglo je I , Ministarstvo kulture Srbije.

Zaharijev kaže da su bosilegradska jjavna preduzeća angažovana u organizaciji festival  ali I da se sve radi “volonterski”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare