Kovačević: Pritisci na „Podrinske“ sve jači i zlokobniji

ŠABAC

Povodom Svetskog dana slobode medije urednik nedeljnika „Podrinske“ iz Šapca Ivan Kovačević obratio se javnosti pismom u kome ukazuje na konstantne pritiske kojima su izloženi lokalni mediji, kao i na kampanju koja se već mesecima vodi protiv ovog lista i koja je, kako se približavaju izbori, sve jača.

Kovačevićevo pismo prenosimo u celosti:

Poštovani,

Obraćam Vam se povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija da skrenem pažnju na sve teže stanje u kojem se nedeljnik “Podrinske” nalazi a verujemo i mnogi drugi lokalni mediji. Koliko god da je teško medijima koji rade na republičkom nivou moram da istaknem da je nama na lokalu mnogostruko teže. Skrajnuti sa očiju šire javnosti izloženi smo pritisku lokalnih političkih moćnika, bliskih republičkoj vlasti, koji ne biraju sredstva i način kako bi ugasili javnu reč a nas, i kao medij i kao novinare, zbrisali sa lica zemlje.

Hajka protiv „Podrinskih“ vodi se već nekoliko godina a kako se približavaju izbori sve je izraženija i „zlokobnija“. Ako smo, u proteklim godinama, nekako uspevali da se nosimo sa pretnjama koje su pojedinci, iz redova stranke sa republičke vlasti, upućivali „Podrinskim“, ali i novinarima lično, od uvođenja vanrednog stanja pretnje su se drastično povećale.

Već, 20. marta na fejsbuk profilima, osoba za koje osnovano tvrdimo da ih administriraju lica iz stranke koja je na vlasti u Republici, pojavljuje se poruka koje je uzbunila građane sledeće sadržine:

„Mole se Šapčani da besplatne primerke “Podrinskih novina” ne uzimaju zbog mogućnosti da su iste kontaminirane virusom Korona.

Ćerka vlasnika, urednika, čega već Podrinskih novina je pre 3 dana doputovala sa odmora (plaćenog iz gradske kase projektom ” lični pratilac”) iz “Nizozemske” i trenutno je u kućnom karantinu i do izlaska iz istog ne znamo da li je Isidora, od milošte nazvana Kiki zaražena, pa bi samim tim zarazu mogla preneti na oca, koji bi istu mogao preneti zaposlenima u redakciji “Podrinskih” a oni svima vama koji od Hanibala ili uzmete primerak, ili vam primerak stavi u poštansko sanduče. Vodite računa o sebi i svom zdravlju.

Na fejsbuk profilu koji, sa sigurnošću tvrdimo, administrira vd direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, Vujković M. Branko, uz ovu poruku je dodato da se na papiru virus Korona zadržava do 5 dana i da građani budu pažljivi.

Tog četvrtka „Podrinske“ nisu izašle. Podneli smo krivičnu prijavu Javnom tužilaštvu ali ni do dana današnjeg nemamo nikakav odgovor.

Međutim, od tog trenutka na „Podrinske“ se ustremilo sve ono blisko republičkoj vlasti što u Šapcu postoji, ali i neki beogradski portali, i počinje brutalan obračun sa nama.

Poverenik GO, vladajuće republičke stranke i narodni poslanik, dr Boban Birmančević podnosi krivučnu prijavu protiv „Podrinskih“ i kolumniste Hanibala Kovača a Vujković M. Branko podnosi seriju tužbi Savetu za štampu žaleći se na neke reči u našim tekstovima koje je izvukao iz konteksta uz bezbroj neistina i spinovanja.

Uporedo sa tim na njihovim društvenim mrežama, onim botovskim ali i zvaničnim, kojima koordinira Vujković M. Branko, vd ditektor Zavoda za javno zdravlje, počele su da pljušte salve uvreda:

– „Podrinske“ = ološi, zlo, plaćenici, bitange, lešinari… Ali ima leka i za njih!

– Ali idiot veka ćerka preplaćenog vlasnika Podrinskih Ivana Kovačevića… Ovo joj ne treba zaboraviti“

– Kaže smradina Kovačević…

– Koliki ljigavac i zao čovek može da bude dokaz je ovaj Kovačević iz Podrinskih….

– Kad dođemo na vlst nećemo im oprostiti…

Ali bilo je i onih u kojima nam se preti da će nam neko polomiti i ruke i noge…

Iako smo svesni vremena u kome živimo i da su pravosudne institucije u rukama vladajuće stranke želimo ovim putem, i na ovaj način, da Vama i javnosti skrenemo pažnju na jedan mali deo problema sa kojima se suočavamo. Ali i na činjenicu da šabački funkcioneri vladajuće stranke u Srbiji na sve načine, u Šapcu, pokušavaju da ugase slobodu medija, javnu reč i istinu. I da su im „Podrinske“ na meti za odstrel.

Srdačan pozdrav

Ivan Kovačević, glavni i odgovorni urednik „Podrinskih“

U Šapcu, 03.05.2020. godine

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare