Kosovska elektrodistribucija počela obračun struje i na severu

PRIŠTINA

Kosovski operater za prenos i tržište električne energije (KOSTT) saopštio je da je od 1. januara 2024. godine u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova počela da se evidentira utrošena električna energija.

Građani ovih opština nisu plaćali utrošenu energiju od 1999. godine. Tokom godina njihov dug su plaćali građani drugih opština Kosova, a od 2017. godine i Vlada Kosova.

Prema rečima šefa KOSTT-a Evetara Zećirija, energija potrošena u severnom delu Kosova, naseljenom većinom Srbima, plaćaće se isto kao i u ostatku zemlje.

“Dana 1. januara 2024. godine, sa početkom u 00:01, snabdevač Elektrosever Sh.pk, – kompanija licencirana i registrovana prema zakonima Republike Kosovo – počela je da nominuje energiju za četiri severne opštine. Tako je počelo da preuzme odgovornost za potrošnju energije na sjeveru. Nakon više od 20 godina, energija potrošena u sjevernom dijelu bit će plaćena isto kao i na ostatku teritorije zemlje”, napisao je na Facebooku.

Evropska unija je početkom decembra 2023. objavila da je srpska kompanija Elektrosever potpisala komercijalni ugovor za energiju sa Kosovskom elektrodistribucijom (KEDS).

Elektrosever je u vlasništvu energetske kompanije Srbije EPS (Elektroprivreda Srbije).

Ova kompanija je 24. juna 2023. godine dobila dozvolu za rad od Kancelarije energetskog regulatora Kosova (ERO).

Kosovo i Srbija su 21. juna iste godine potpisale mapu puta za implementaciju Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Međutim, ni sporazum ni mapa nisu implementirani. Sporazum potpisan u okviru dijaloga ima za cilj da reguliše pitanje snabdevanja električnom energijom i naplate za četiri opštine na severu Kosova: Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare