Kosovo: Rad se ne ceni

PRIŠTINA

Desetine radnika izašlo je danas na prvomajski protest ispred Vlade Kosova, na poziv Saveza sindikata radnika privatnog sektora Kosova (FSSPK), ukazujući na to da se njihov rad ceni i tražeći od Vlade potpisivanje kolektivnih ugovora.

Sindikalac Adem Borovci rekao je da međunarodni izveštaj pokazuje kako “Kosovo stoji najgore u pogledu poštovanja prava radnika”, prenosi Kossev pisanje prištinske Kohe.

“Vlasnici kompanija se ponašaju kao da prigušujemo mašine. Pandemija je uticala i na naše plate. Imamo i trostruko povećanje troškova života”, naveo je Borovci.

Predsednik Sindikata privatnih radnika Jusuf Azemi izjavio je da su na protest izašli radi obnavljanja zahteva koje su podneli pre godinu dana.

On je rekao da je sindikat uradio nemoguće, borio se za sve, borio se u Vladi, ali je istakao da aktuelna vlada, koja je obećavala čuda, nije uradila ništa.

“Premijeru, privatno preduzeće, znamo da ste nas okaljali, ali dolaze dobri dani jer ćemo vam trebati. Došli ste do tačke da plaćate rezervne radnike dok svi beže sa Kosova. Svi oni koji odlaze ne nameravaju da se vrate. Privatna preduzeća sa 23 inspektora nisu u funkciji. Tražili smo poverenje, ali su naši parlamentarci rekli da nam ne treba, ne poznaju našu situaciju”, rekao je Azemi.

On je ujedno izneo podatak da je 70 odsto radnika u privatnom sektoru spremno da ode sa Kosova i pozvao na obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad, kako do toga ne bi došlo.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare