Korona virus uslovio i delovanje srpske pravoslavne crkve

VRANJE

Eparhija vranjska pozvala je sve vernike, posebno starije od 65 godina, da u potpunosti poštuju mere koje je za vreme trajanja vanrednog stanja donela Vlada Srbije, uključujući i dolazak u hramove na sveta bogosluženja.

„Vernici koji žele da se pričeste dovoljno je da se jave svom nadležnom parohu koji će doći u njihov i obaviti svetu Tajnu pričešća“, poručuju iz Eparhije vranjske.

Eparhija preporučuje da se svi hramovi celodnevno provetravaju i dezinfikuju, posebno celivajuće ikone, stolove, pevnice, podove i slično, a potom ih kropiti osvećenom vodom i kaditi. 

Hram treba da bude otvoren celog dana, do završetka večernjeg bogosluženja, da bi verni mogli da u manjim grupama ulaze i uznose Bogu svoje molitve.

„Po mogućnostima parohijskih hramova, naročito u gradskim sredinama, sveta liturgija se može vršiti u porti hrama, uz korišćenje spoljašnjeg ozvučenja gde ono postoji, a verni mogu pristupati svetom Pričešću u hramu ili u porti, u redovima, sa obaveznim razmakom od bar jednog metra između samih vernika.

Blagorazumno je da aktuelno osvećenje domova povodom predstojećeg praznika Pashe („vaskršnje vodice”) bude odloženo zbog rizika po zdravlje vernika, ali i sveštenoslužitelja, pre dolaska ili po odlasku sveštenika, te preporučujemo da verni bogojavljenskom vodom pokrope svoje domove i da ih okade tamjanom, umnožavajući svoje lične molitve Bogu za skoro okončanje ovog iskušenja, za pomoć lekarima, vojnicima i svima koji su u službi opšteg dobra“, poručeno je iz Eparhije vranjske.

Svi koji imaju potrebu, mogu da se telefonskim putem jave svojim sveštenicima radi saveta i duhovnog ukrepljenja, kao i za pomoć svima onima koji su sami i nisu u mogućnosti da se u ovim teškim danima staraju o sebi i svojim osnovnim potrebama. 

Eparhija Vranjska će preko svojih crkvenih opština, parohija i Svepravoslavnog društva „Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“, uz saglasnost opštinskih kriznih štabova, ukazati pomoć svima kojima je ona potrebna“, poručuje se na kraju.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare