Korona virus i mali preduzetnici: „Ako želiš da budeš odgovoran, prestaneš da radiš – ali kako onda preživeti”

BEOGRAD

(BBC)

Mali preduzetnici zapošljavaju više od 600.000 ljudi, ali mnogi strahuju da će trajno zatvoriti radnje zbog epidemije korona virusa i vanrednog stanja.

BBC News 

Mali privrednici u Srbiji žive u strahu od gubitka posla, klijenata i novca, iako Vlada tvrdi da niko neće propasti zbog vanrednih mera izazvanih korona virusom.

Vesna B. ima privatnu stomatološku ordinaciju u Beogradu od 1990. godine, koja je do nedavno radila bez neprilika – sve do izbijanja epidemije korona virusa.

Iako se od njene ordinacije izdržavaju tri porodice, Vesna se sada pridržava preporuke Stomatološke komore da ordinacije primaju samo hitne slučajeve.

„Ako želiš da budeš odgovoran prestani da radiš ili svedi rad na minimum, ali kako obezbediti dezinficijense? Kako preživeti?”, kaže ona za BBC na srpskom.

Stomatološka struka je među prvim na lestvici ugroženih profesija u ovoj epidemiji, tvrdi Vesna, dodajući da su i stomatolozi i pacijenti u riziku od zaraze.

U poslednjem dostupnom izveštaju Ministarstva privrede o malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, za 2017. godinu, navodi se da je 627.000 ljudi zaposleno u mikro i malim preduzećima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 20. marta na vanrednoj konferenciji za medije da „niko neće propasti ukoliko nekoliko nedelja bude slabije poslovao”.

Ali neki ne dele njen entuzijazam.

Zatvorila radnju iz solidarnosti, ne veruje da će otvoriti

Sanja Hajdarpašić ima tekstilnu radnju u Subotici koja se bavi uvozom i prodajom tkanina duže od tri godine.

Kada je uvedeno vanredno stanje posao nije zatvoren u potpunosti – za početak, skratili su radno vreme i pokušali da preusmere ljude da poručuju materijale onlajn ili telefonom.

Iako su zaposleni danima pre uvođenja vanrednog stanja bili opremljeni maskama i rukavicama, Sanja kaže da su odlučili da iz predostrožnosti zatvore radnju.

„To smo uradili kako bi se solidarisali i priključili akciji suzbijanja širenja virusa”, kaže Hajdarpašić za BBC na srpskom.

Inače u ovom periodu ona ima najviše posla, jer promet raste kako dolazi sezona matura i svadbi.

Kako su zbog epidemije sva dešavanja otkazana, Sanjin promet je opao. Iako su pokušali da animiraju klijente raznim akcijama, ništa nije pokazalo rezultate.

„Ono što mi prodajemo nije osnovna niti neophodna roba, koju svako mora da ima kod kuće”, kaže ona.

Nije sigurna da li će uspeti da ponovo pokrene poslovanje i nadoknadi izgubljeno posle krize.

Vlasnici malih i mikro preduzeća u Srbiji pokrenuli su peticiju Glas preduzetnika, tvrdeći da im je potrebna podrška da bi opstali u vanrednim uslovima.

Između ostalog, traže od Vlade Srbije da ih oslobodi plaćanja poreza na dohodak i doprinosa, komunalnih naknada i ostalih nameta lokalnih samouprava dok traje vanredno stanje i tri meseca posle.

Plate za zaposlene su veliko opterećenje u periodu kada je rad sasvim ili skoro obustavljen, dodaje se u peticiji, koju je do 24. marta uveče potpisalo više od 25.000 ljudi.

Sa ovim zahtevom preduzetnika slaže se i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je takođe predložila mere u cilju očuvanja radnih mesta i nastavka poslovanja u ovakvim okolnostima.

„Za preduzetnike i kompanije koji beleže veliki pad prihoda, kao i za pojedince koji su ostali bez posla obezbediti finansijsku podršku”, piše na sajtu NALED-a.

Zubar
Kod zubara će moći samo hitni slučajevi

Mere koje je predložio NALED

  • Oslobađanje preduzetnika paušalaca od poreza i doprinosa na zarade, kako bi se podstaklo samozapošljavanje
  • Privremeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade ili uvođenje mogućnosti odloženog plaćanja svih dažbina u vezi sa zaradama
  • Omogućiti privredni pristup jeftinim i beskamatnim kreditima za obezbeđivanje likvidnosti i refinansiranje obaveza
  • Sprečiti rast cena i pojačati inspekcijski nadzor
  • Proširiti obim propisa koji regulišu pojednostavljeno angažovanje sezonskih radnika u sektorima koji nisu otporni na ovakve promene, poput turizma i poslova koji će biti posebno aktuelni za vreme trajanja epidemije (pomoć u kući, kurirske službe, čuvanje dece)
  • Stimulisanje bezgotovinskog plaćanja kroz kanale javnog informisanja i smanjenje dela PDV-a u slučaju plaćanja karticama
  • Uvesti javne radove kao meru podsticanja zapošljavanja ranjivih grupa
  • Uvesti produženo porodiljsko odsustvo i vaučere za angažovanje pomoći u kući oko čuvanja dece, kako bi se zaposleni nosili za zatvaranjem škola
  • Uspostaviti poseban fond za finansijsku podršku lokalnim samoupravama

Zdravlje pre profita

Uz preporuke NALED, peticije Glasa preduzetnika, predstavnici 12 bilateralnih privrednih komora koje okupljaju više hiljada privrednih društava, uputile su inicijativu Ministarstvu finansija.

I oni traže da se sprovedu dodatne mere podrške malim i srednjim preduzećima u zemlji koja se suočavaju sa padom ili potpunim obustavljanjem poslovanja zbog epidemije.

Predlažu otkazivanje plaćanja akontacija na dobit privrednih društava i ukidanje doprinosa i poreza na zarade za teško pogođene sektore – turizam, ugostiteljstvo, kulturnu industriju i međunarodni prevoz.

Jelena Kecić je zatvorila kafe bar u Beogradu i pre nego što je Vlada Srbije donela odluku da zatvori kafiće i restorane dok traje epidemija.

„Nisam mogla da organizujem žurke i mirno ispijam kafu, jer sam znala da je napolju opasan virus”, kaže Kecić za BBC na srpskom.

Razmišljala je i o tome da se njeni zaposleni ne razbole dok su na radnom mestu, jer u kafe dolazi mnogo ljudi.

Ona zna da će naplata dažbina stići kad-tad, a prihoda nema i neće ih ni biti u skorijem periodu.

„Nadam se nekoj pomoći kasnije, makar u vidu otplate dugovanja na rate”, kaže Jelena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare