Korona u doba Jure

LESKOVAC

Narodna stranka Leskovac je prva stranka koja je javno odlučila da prekine sve političke aktivnosti (12. Mart 2020.)  dok se ne završi opasnost koja nam svima preti od novonastalog virusa i pozvala na jedinstvo naroda. Međutim situacija nastavljanja radnog procesa koja uključuje hiljade ljudi u jednoj hali, u epidemiološkom smislu, u jeku pandemije koronavirusa, može biti  smrtna presuda Leskovcu, svim njenim građanima i građankama kao i celokupnom zdravstvenom sistemu.

S tim u vezi Narodna stranka Leskovac je odlučila da se javnosti našeg grada obrati saopštenjem:

Globalno rasprostranjena korporacija za izradu kablova za instalaciju u automobilskoj industriji, poznata pod nazivom “Yura”, ovih dana je odlučila da svoje radnike u Srbiji “pošteno“ nagradi. Svako ko bude pristao da se izloži riziku od oboljevanja od virusa Covid-19, dobiće obeštećenje na dnevnom nivou u iznosu od – 500 dinara! BRUTO! Knjigovođe računaju da je to 350 dinara čistog novca! Jer je Srbija najbrže rastuća ekonomije Evrope!

U suprotnom – kompanija će “postupiti prema pravilniku!”

Umesto što nepotrebno gubi energiju objašnjavajući odgovornim građanima kako postoji neodgovorna manjina i bavi se kaloričnošću hrane koju dobijaju bolesnici na Sajmu u Beogradu i Nišu, najodgovorniji iz Kriznog štaba bi trebalo da objasni građanima u čemu je korist od „gvozdene discipline“ ako istovremeno hiljade radnika ide na posao u fabrike, kao da nismo pod naletom epidemije?

Kako smanjiti kontakte i eliminisati virus ako privredi nije naloženo da prekine sve aktivnosti sem onih vitalnih? Po čemu je rad u Juri (Yura) manje rizičan od primera radi, sedenja u kafiću ili kafani? Zar je interes krupnog kapitala važniji od zdravlja građana i građanki naše zemlje?

Primer Jure je samo jedan od mnogih gde je odnos prema radnicima dehumanizovan kao da se radi o nižim bićima koja nemaju pravo na život, zdravlje ili bilo kakvu radost. Ali i najočitiji!

To je slika današnje Srbije koja ovakve kompanije subvencioniše i ne primenjuje zakone, umesto da se nađu na sudu zbog kršenja ljudskih prava.

Paradoksalna je još jedna stvar. Ovakvo ponašanje menadžmenta Jure bi izvesno bilo drastično kažnjeno u Koreji, zemlji koja je postiže izuzetne rezultate u borbi sa virusom, baš zahvaljujući primenom onih mera za koje ne haju u Srbiji.

Biće prilika za svačiju (ne)odgovornost.

U vezi sa tim, Gradski odbor Narodne stranke u Leskovcu, pita nadležne, pre svega iz Leskovca, zašto se ne poštuju preporuke Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu o zabrani rada u pomenutoj fabrici, kada je propisano da nema okupljanja više od dve osobe?

 Gradski odbor Narodne stranke u Leskovcu poziva državu da stane u zaštitu sopstvenih građana, a ne u interesu krupnog kapitala i kompanije čija delatnost nije od javnog interesa i kojoj je profit jedini cilj, čak i po ceni zdravlja sopstvenih radnika!

Na kraju, Narodna stranka u Leskovcu pruža svu podršku upošljenicima Jure u našem gradu da ostanu složni i jedinstveni, a to znači ostanak kod svojih kuća dok ne prođe udarni talas epidemije i tako zaštite sebe i svoje porodice!

Takođe se pozivaju svi građani i građanke Leskovca na solidarnost i međusobno razumevanje uz poruku da sledimo preporuke struke i ostanemo kod kuće! Porodica i zdravlje su ispred svega!, navodi se u saopštenju Narodne stranke Leskovac.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bojana
Bojana
4 godine pre

Koji ste pa vi?

Ivam
Ivam
4 godine pre
Odgovori  Bojana

To je stranka Vuka Jeremića. Ne znam koji su tamo ovde u Le, ali je ovo lepo rečeno po pitanju Jure.

Šarlatanstvo
Šarlatanstvo
4 godine pre
Odgovori  Ivam

Koje ste vi to politicke aktivnosti poceli, pa ste odlucili da prekinete.