Korona nije pobeđena

BEOGRAD

Korona virus nije pobeđen, jer je taj virus ostvario svoj cilj,, prekoračio barijeru vrste i ušao u humanu populaciju, izjavio je danas infektolog, profestor u penziji Dragan Delić.

“On je preskočio barijeru vrste, ušao u humanu populaciju, prilagodio se svojim biološkim osobinama i ostao u nama. Kakva je to pobeda ako je preko šest miliona ljudi preminulo u svetu i pitanje je koliko će ih još umreti. Pitanje je koliko će njih još od postkovida stradati, koliko će kolaterelne štete biti sa nekovid bolesnicima? To su brojke koje su za mene zabrinjavajuće. Ovo je tragedija epskih razmera koja nije smela da se desi ovakvim intenzitetom“, rekao je Dečić za Newsmaxadria.

Prema njegovom mišljenju, pandemija se ne može sprečiti sa novootkrivenim infektivnim agensom, ali sa svojim znanjem, organizacijom zdravstvenog sistema moglo je da se utiče na intenzitet pandemije, njeno trajanje i broj talasa, ali su tu napravljene najveće greške, i mere su ukinute ranije, ne samo u Srbiji.

“Postoji heterogena situacija u svetu i Srbija ne može da se uporedi sa zemljama Zapadne Evrope. Kod nas vakcinacija nije uspela zato što nije bila ni brza, ni masovna. Problem je bio jer nije bilo edukovano stanovništvo, što lekari nisu imali proaktivan stav po pitanju vakcinacija, ne postoji i poverenje između zdravstvenih radnika i pacijenata, nije poštovan Zakon o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a tu je i politizacija – previše se politika umešala i u vakcine i u organizaciju epidemijskih mera”, objasnio je Delić, prenosi “Nova.rs”.

On je istakao da su prerano popuštene mere u borbi protiv koronavirusa. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare