Kormanske domaćice pobednice u pripremanju zimnice

NIŠ

  Kormanski ajvar pravljen na starinski način, Kormanski urnebes, slatko od krastavaca sa đumbirom i limunom, ali i slatko od ljutih papričica osvojili su posetice i žiri 13.Takmičenja u pravljenju zimnice koje je tokom vikenda održano u Nišu, pa su domaćice koje se malo poigravala sa slano slatkim sastojcima u teglama iz Etno udruženja Korman pobednice ovog takmičenja. Nagradu je primila Tatjana Šljivić iz ovog udruženja, a u špajzevima ovih domaćica ‚‚čuče‚‚ iznenađenja uredno spakovana u tegle koja bude sva čuka obog ko ih proba.

                 ‚‚Nije na nama da ocenjujemo, ali je žiri rekao smo ih osvojile svojim neobičnim mešavinama slatkih i slanih namirnica, načinom na koji pripremamo zimnicu, a to je uglavnom na isti način kako su to radile naše bake, a posebno ih je iznenadila naša hrabrost da napravimo poslastice od namirnica koje se retko koriste u pripremi zimskih đakonija‚‚- kaže Tatjana Šljivić.

                  Posebna utisak na žiri ostavio je Kormanski urnebes koji je krstila Džemina Nikolić čiji su glavni sastojci bundeva, koriander, med i đumbir ali tu nije kraj priče o ovom specijaliteu.

                 ‚‚Ovaj specijalitet pakujemo zajedno sa  mlevenim papričicama sa ajvarom, tako da je pola sadržaja tegle salatko, a pola slano. Tako dobijamo mešavinu ukusa koji aktivira sva čula osobe koja ga proba i to je, kako sam čuka, ostavilo jak utisak na žiri‚‚- kaže Tatjana. ‚‚Pečanka se kuva sa medom i u tegli je sa slanim specijalitetom. To na prvi pogled izgleda nesojivo, ali je ukus fantastičan‚‚

                  Ptošle su godine žiri iznenadile slatkom od ljutih papričica, a ove je teglama punim  slatka od krastavca.

                  ‚‚Kombinacija krastavca, djumbira i limuna je ne samo slatko koje ima specifičan ukus već i lek jer svi znamo koja su lekovita svojstva djumbira i limuna‚‚- dodaje Tatjana.

                 Domaćice iz Etno udruženja Korman su svake godine pune iznenđanja i svake godine se sa takmičenja vrate sa pregršt nagrada. Giste koje one dočekaju budu uvek izenađeni nekim novitetom, a ne retko su to po nekima nespojivi ukusi, ali ne i za njih.

                 ‚‚Ideja je uvek puno, a naša prednost je u tome što volimo da se pomalo pogravamo ukusima. Ponekad do konačnog prozvoda  bude više proba, zamena namirnica, dodataka. Najzadovoljnije smo kada supemo da spojimo u jedno nespojive stvari i kada na licima onih koji to probaju vidimo ne samo iznenađenje već i zadovoljstvo i želju da to probaju još jednom‚‚- zaključuje Tatjana Šljivić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare