Kontrola onlajn ekstremizma

SARAJEVO

Više od četvrtine stanovnika Zapadnog Balkana je vrlo zabrinuto jer smatra da ne postoji efikasan način kontrole onlajn radikalizma, rečeno je danas prilikom predstavljanja rezultata istraživanja Saveta za regionalnu saradnju, posvećenog bezbednosti.

Simeon Dukić iz Instituta za strateški dijalog je izjavio da ekstremističke organizacije traže nove internet platforme, kako bi mogle širiti svoje poruke.

Uz konstataciju da se internet koristi i za prikupljanje sredstava za aktivnosti ekstremističkih organizacija, Dukić je rekao da bi vlade, nevladine organizacije, kao i lokalne zajednice, trebalo da se aktiviraju  radi efikasnog suočavanja sa izazovima.

Na Zapadnom Balkanu je potrebna obuka građana, ne samo kroz formalno, već i neformalno obrazovanje, kako bi mogli da prepoznaju informacije ekstremista, ocenio je Dukić.

Novinarka iz Albanije Fatjona Mejdini je izjavila da se mladi ljudi u regionu opredeljuju za ekstremizam iz različitih razloga, kao što su ekonomski, borba za pronalaženje mesta u društvu, pripadnost religijskim ili etničkim manjinama.

Nezaposlenost utiče na mlade da odlaze u inostranstvo, a oni koji ostaju se osećaju napuštenima. Kvalitet obrazovanja je loš, a u manjim mestima i na selu nema mogućnosti za društvene, kulturne i sportske aktivnosti, što utiče na ranjivost mladih prema idejama ekstremista, navela je Fatjona Mejdini.

Prema njenim rečima, državne institucije imaju dužnost da smanje tu ranjivost, otvaranjem radnih mesta i ulaganjem u obrazovanje i kulturne i sportske aktivnosti.

Asja Metodijeva iz praškog Instituta za međunarodne odnose je izjavila da islamski ekstremisti već izvesno vreme koriste na internetu umerenije poruke, bez nasilnog sadržaja, ali i dalje insistiraju na narativu o ponižavanju muslimana.

Da bi došli do šire publike, ekstremisti moraju biti umereniji, rekla je Asja Metodijeva, uz pitanje da li je moguće naučiti ljude da prepoznaju radikalne i pogrešne poruke? 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare