Konkurs Ekoopština

BEOGRAD

Konkurs Ekoopština za opštine i škole u Srbiji otvoren je danas, a ambasador Francuske Pjer Košar istakao je da tim projektom žele da promovišu i nagrade opštine u Srbiji koje se na lokalnom nivou bore protiv klimatskih promena i za zaštitu životne sredine kroz konkretne akcije.

Kako je rekao, žele da nagrade opštine koje se bave zaštitom životne sredine u oblastima vodoprivrede, upravljanja kućnim otpadom, energetske efikasnosti zgrada i kategoriji pametni gradovi.

Košar je istakao ključnu ulogu lokalnih vlasti u zaštiti planete.

On je rekao da žele da nagrade i dve škole čiji učenici preduzimau konkretne akcije u korist održivog razvoja – poput sakupljanja otpada u prirodnom okruženju ili promocije zajedničkog prevoza s roditeljima.

“Naš cilj je da ovom kategorijom ‘zelenih škola’ podstaknemo ekološku građansku svest mladih ljudi koji će biti budućnost Srbije”, rekao je ambasador Košar.

Ekoopština je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi.

Potpredsednik Stalne konferencija gradova i opština Zoran Semenović rekao je da SKGO podržava Ekoopštine jer je jedan od njihovih glavnih programskih ciljeva urbani razvoj na održiv način i uz zaštitu životne sredine.

Kako je istakao, za SKGO je važna razmena iskustava sa Francuskom jer se od lokalnih samouprava očekuje dostizanje evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine i SKGO pruža podršku na usaglašavanju sa standardima svim gradovima i opštinama.

Ambasada Francuske u Srbiji je prvi konkurs Ekoopština otvorila u saradnji sa Institutom Veolia, Sen-Goben, Veolia, Dekatlon, NALED i SKGO.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare