Koncert Anđele Bratić i Nikole Cvetkovića u Nišu – Flautom kroz Srbiju

NIŠ

Anđela Bratić flautistkinja i Nikola Cvetković pijanista, održaće koncert u utorak , 31. januara, u sali Muzičke škole u Nišu. Početak koncerta je od 19 časova, a organizuje se pod pokroviteljstvom SOKOJ-a. Na programu su dela domaćih kompozitora – Vladimira Tošića, Ivana Jevtića, Ante Grgina, Aleksandra Vujića i Bratislava Zlatkovića. Sa istim programom umetnici će nastupiti i u Beogradu, 2. februara, u Legatu Josipa Slavenskog.

                          Anđela Bratić jedna od najznačajnijih srpskih flautistkinja, dobitnica je nagrade muzičkog časopisa Muzika klasika za najboljeg ženskog izvođača u 2014. godini. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i magistrirala na Univerzitetu „Johannes Guten- berg“ u Majncu, Nemačka, u klasi prof. Dejana Gavrića i dobila zvanje koncertnog soliste. 2021. godine, Anđela Bratić izabrana je za jednog od 75 najboljih studenata Univerziteta „Johanes Gutenberg“, povodom obeležavanja 75. godina rada Univerziteta nakon drugog svetskog rata. Finansirana od strane Austrijskog ministarstva za nauku i kulturu 2009. godine, boravila je na stručnom usavršavanju u Beču kod prof. Dieter Flurija, soliste Bečke filharmonije. Dobitnik je više Republičkih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju prva nagrada na Internacionalnom festivalu u Fivicanu (Italija), ,,Music world’’ u kategoriji solo flauta i prva nagrada na istom takmičenju u kategoriji instrumentalna dua 2003. godine.

                               Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Ho Ši Mina (Vijet- nam), Simfonijskim orkestrom RTS-a, Banjalučkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom „Simfonieta Sofia, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom „Simfonieta Vidin“, Kamernim orkestrom iz Praga, Kamernim orkestrom „Simfonieta di Udine“, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom „Končertante“ FU u Nišu, Akademskim orkestrom SKC-a Univerziteta u Nišu, Kamernim orkestrom „Imperio“, Kamernim orkestrom „Nova muzika“, Kamernim orkestrom „Amoroso“, pod vođstvom uglednih dirigenata. Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji – Gitar art, NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Konstantinus, kao i Barski ljetopis, Dani muzike, Espre- sivo, Međunarodni festival Kamerne muzike u Crnoj Gori, Spektrum i Imago u Sloveniji i Sarajevska zima u Sarajevu.

                    Održala je samostalne koncerte širom Evrope, u Aziji i Americi, a sa velikim uspehom, 2013. godine, predstavila se pu- blici u Vašingtonu, resitalom u Kenedi centru.

                 Održala je master klas radionice u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, italiji, Grčkoj, rumuniji i Južnoj Koreji. Član je kvarteta „Kamerna banda“. Fakultet umetnosti u Nišu 2016. godine objavio je njen prvi cd pod nazivom Fantazija (Fantasy), a 2020. godine objavljen je njen dugi CD inspirisani flautom, na kome izvodi kompozicije srpskih kompozitora. Anđela Bratić je redovni profesor na Fakultetu umetnosti, Univerziteta u Nišu.

                Nikola Cvetković, pijanista iz Srbije, rođen je 1990. godine. Završio je srednju Muzičku školu 2008. u Nišu, a 2013. diplomirao na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Aleksandra Serdara, gde završava i master studije. tokom studija učestvovao je na mnogim muzičkim takmičenjima širom zemlje. Nastupao i kao solista i kao deo muzičkih sastava u mnogim zemljama uključujući Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Portugal, rusiju, Kanadu, Katar, Ukrajinu i Letoniju. Nikola Cvetković ima veliku strast prema savremenoj muzici kao što su rok, Pop i DŽez. 2008. godine, počeo je sa postavljanjem klavirskih ob rada različitih rok i metal bendova i od tada se time aktivno bavi .

           Od 2015. godine radi kao umetnički saradnik na Fakultetu Umetnosti u Nišu na Кatedri za duvačke instrumente.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare