KONAČNO ELEKTRONSKA UPRAVA I U LESKOVCU

LESKOVAC

(www.novanasarec.org.rs)

Projekat koji su grad Leskovac i Uslužni centar pokrenuli pre dužeg vremena, ali koji nije zaživeo zbog nedostatka novca, konačno će od 25. maja biti stavljen u funkciju i na uslugu gradjanima .
„Elektronska uprava podrazumeva način organizovanja javnog sektora radi povećanja njegove efikasnosti, transparentnosti, i veće dostupnosti građanima.
Koncept elektronske uprave iz osnova menja način komunikacije građana, ali i privrede sa lokalnom samupravom, jer eleminišemo posrednike u toj komunikaciji. Krajnji cilj elektronske uprave je da se poveća dostupnost svih javnih službi građanima, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na prezentaciji projekta „Sistem 48“.
Ovim sistemom predviđeno je da sva javna preduzeća i neke gradske uprave, pre svega one koje su najpotrebnije građanima, Gradska uprava za urbanizam i komunalno stambene poslove i uprava za inspekcijske poslove, reaguju i reše problem na koji ukažu građani u vremenskom periodu od 48 sati. ovaj sistem biće ukjlučena sva javna i javno komunalna preduzeća čiji je osnivač grad, kao i PWW, ali ne i „Metroparking jug“.
Građani će moći da prijave problem putem veb portala, ili moilne aplikacije, uz mogućnost da se prikaže i fotografija, kako bi nadležna uprava ili javno komunalno preduzeće mogli problem što pre da reše. Ovaj softver i softver elektonski servis dijaspori uradio je član Gradskog veća Srećko Stamenković besplatno, čime je postignuta značajna ušteda. Inače, budžetom grada za ovu godinu je predviđeno 550.000 dinara za elektronsko osavremenjavanje uprave. Besplatno će biti i održavanje softvera, dok neke opštine za ove namene mesečno izdvajaju od 30 do 50.000 dinara, rekao je Cvetanović.
Koristeći aplikaciju „Sistem 48“ građani na vrlo jednostavan način mogu da prijave problem koji imaju.
Na početnoj strani automatski se javlja elektonski obrazac koji građani popunjavaju ćiriličnim ili latiničnim pismom.
Sistem je dostupan putem veb portala (adresa sistem48.grad leskovac.org) i putem android aplikacije, koja se može preuzeti sa zvaničnog sajta grada Leskovca i Uslužnog centra, kao i android aplikacije koja može da se preuzme i instalira na mobilni telefon. Zahtev na obrascu može da se uputi nekom javnom preduzeću ili gradskoj upravi. Nakon toga, unosi se ime i prezime i broj telefona ili mejl adresa. U polju „zahtev“ unosi se kratko informacija o problemu koji se prijavljuje.
U drugom delu postoje dve opcije koje nisu obavezne, ali su poželjne.
U pitanju je opcija „slika“ i postoji mapa grada na kojoj može da se precizno definiše lokacija na kojoj se nalazi problem.
Najbitnija je povratna informacija, u čemu je i prednost ove aplikacije.
To se prati preko pregleda zahteva, zahtev građana pojaviće se na ovoj stranici čim bude zaveden.
Tako građani mogu da prate status svog zahteva, a klikom na lupicu sa strane mogu da pročitaju odgovor koji je ostavila nadležna služba. U delu pretraga može se obaviti pretraga svih zahteva po datumu ili nekom drugom kriterijumu.
Ova aplikacija ima i administratorski baner koji je namenjen gradskim upravama i javno komunalnim preduzećima, i interesanto je to da program automatski generiše različite vrste izveštaja, tabelarne, grafičke, grupne i pojedinačne, rekao je u prezentaciji aplikacije „Sistem 48“ njegov kreator Srećko Stamenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare