Komunalna policija osujetila borce I radnike propalih firmi da postavljanjem šatora nastave protest

NIŠ

Borci rata iz 1999. godine iz nišavskoh okruga i radnici propalih niških preduzeća, koji su jutros oko 9 sati počeli da postavljaju šator pored Gradske kuće u Nišu, nisu uspeli u svom naumu . Sprečila ih je Komunalna policija,  koja je nakon sat vremena intervenisala I zabranila postavljanje šatora sa obrazloženjem da nisu dobili potrebnu dozvolu od gradske optine Medijana

Načelnik Komunalne policije Milan Đorđević je zamolio prisutne da prekinu sa postavljanjem šatora I kako je kazao “ upućeni  su da  dobiju odobrenje i onda mogu, u skladu sa dobijenim odobrenjem, da izvrše zauzeće javne površine, na način koji to žele. Ali za bilo koje zauzeće bilo koje javne površine mora da postoji odobrenje nadležnog organa”

“Želeli smo da ostvarimo svoja prava, za naše saborce nišavskog okruga , da budemo izjednačeni sa našim kolegama iz drugih gradova. Rekli su da je ideja odlična , da će da se potrude da nešto od tih zahteva ispune, ali ništa nisu ispunili. Pisali smo dopise , ni jednom nas nisu pozvali na razgovor I zato smo se odlučili da danas postavimo šatore” kazao je Dejan Veličković, predstavnik boraca. On je kazao  da je dolazak komunalne policije pokušaj da se spreči radikalizacija protesta, koji su prijavili još pre nedelju dana. On je novinarima rekao da je prijavio  postavljanje šatora Policijskoj upravi u Nišu I da mu je to je odobreno, pečatirano.

Veličković kaže da će istrajati u zahtevima I da će ostati “pod vedrim nebom” sve dok im se ne ispuni bar deo zahteva, među kojima je isplata ratnih dnevnica i povlastice koje imaju njihovi saborci iz drugih gradova, kao što su povlastice za javni prevoz, besplatna zdravstvena zaštita I umanjenje komunalnih računa.

“ Ja ne znam za koga smo mi uopšte ratovali” kaže Veličković.

Protesu danas ispred Gradske kuće borcima se pridružio  i deo radnika propalih niških firmi. Oni traže,kao I svih godina do sada isplatu kompletne zaostale zarade.

“Radnici su pošteno zarađivali a sada su na ulici. Ne može ova država tako da se poigrava nama . Ja sam 36 godina radio a sada sam bez posla I bez penzije.Naša država ne poštuje ni sudske presude .” kaže jedan od radnika propalih firmi Aleksandar Bogranović “ On kaže da neće odustati “Mi idemo do kraja. Bolje da se stabilizujemo I tu da sedimo nedelju dana , da dođe državni vrh , da se dogovorilo, da se isplate naše pare koje smo zaradili radeći. Prevareni smo, ojađeni , ništa od ove države nismo dobili.

Dug zbog neisplaćenih plata I zarada je oko dve milijarde dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Biljana
Biljana
6 godine pre

poruka Vučica radnicima da pare ne padaju sa neba nego da moraju da se zarade je sramna svi mi radnici smo pošteno zaradili te plate svojim radom i ne želimo da neko pravi od nas budale .Vlast je trebala do sada da otkrije i kazni krivce zbog propalih firmi i ne isplaćenih zarada a sudske presude ne interesuje ko je na vlast.Treba samo poštovati sudske institucije jer su ih oni i oformili.S poštovanjem očekujem brzo rešenje naših zarada jer sve drugo nema nikakvog smisla sem omalovažavanjem ove bede i sirotinje koja traže samo svoja prava ustavom zagarantovanu. Godinama već iscrpljena od traženja pravde bivša radnica Gradjevinara Biljana