Kompletno se rekonstruiše škola “Josif Kostić” , deca razmeštena

LESKOVAC

U toku su radovi na kompletnom renoviranju osnovne škole „Josif Kostić“.

Nastava se zbog toga odvija na tri lokacije.

Jedan deo učenika koristi prostor Centra za ekonomiku domaćinstva, drugi su u OŠ „Svetozar Marković“, a treći u Školi za tekstili i dizajn. Radove je obišao gradonačelnik Goran Cvetanović sa svojim saradnicima i pritom podsetio da se radi o najstarijoj školi u gradu, školi koja je sa radom počela 1854. godine.

„Na temeljima te škole je 1904. godine postavljena sadašnja zgrada. To je i prva škola u našem gradu u kojoj je, 1888. nakon oslobađanja od Turaka, počela i nastava na srpskom jeziku. Zato je i veća obaveza, da školi koja je dala i veliki broj profesora, doktora, poljoprivrednih proizvođača, vrednih i marljivih naših sugrađana, omogućimo da buduće generacije imaju komforniji standard, bolje uslove za edukaciju i da profesori koji imaju znanje to na pravi način i prenesu. Prošle godine, 4. decembra su počeli radovi i oni bi trebali da vudu završeni za jedno sto dana. Vrednost radova je oko 70 miliona dinara. Biće zamenjena vodovodna i kanalizaciona mreža, postavljeni savremeni toaleti, zamenjena kompletna stolarija, uređena fasada i krov. I fiskulturna sala će biti kompletno adaptirana i sređena, ubacićemo i jednu modernu zvučnu izolaciju, tako da deca imaju i najbolje uslove u gradu. Mi smo, nezavisno od ovoga, kao grad već uložili 5,6 miliona dinara i uredili dvorište i igralište škole. Na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o učenicima, prosvetnim radnicima, ali i roditeljima čija deca pohađaju ovu školu. Optuživani smo što ove radove obavljamo u toku školske godine, ali dok se završe tenderi, dok se odrede izvođači, tek onda može da se krene u izvršenje ovih zadataka. Srećom, vreme nam je blagonaklono, radovi idu intenzivno i suguran sam da ćemo blagovremeno završiti i učenicima i nastavnom osoblju brzo predati ovaj prelep objekat u najstrožem centru grada.“

Ilija Đorđević, direktor škole „Josif Kostić“ kaže  da je “velika čast i privilegija” da posle 113 godina ova škola dobije jednu kapitalnu investiciju.

„Mi smo presrećni i opravdaćemo poverenje naše lokalne samouprave kvalitetnim radom i nastavom. Tako ćemo dobiti učenike koji će na vrhunski način predstavljati naš grad. Mislim da smo svi mi zaslužili da dobijemo školu koja će imati izgled kao što je imala nekad, u svoje najbolje vreme.“

Gradonačelnik Goran Cvetanović je obišao i učenike koji nastavu pohađaju izvan matične škole i u razgovoru sa njima saznao da svi nestrpljivo iščekuju povratak u, kako kažu, svoju školu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare