Kompjuter pobedio velemajstora Tošića

NIŠ

Kompjutersko-šahovski spektakl između hibridnog kompjuterskog sistema Ahil i operatera profesora dr Vladana Vučkovića i FIDE velemajstora Miroslava Tošića, završen je rezultatom  dva prema nula u korist “Ahila”. Sistemom je upravljao profesor Elektronskog fakulteta Vladan Vučković, koji je AHIL-ov tvorac.

Meč je organizovan u sklopu Foruma naprednih tehnologija 2018. u prostorijama Univerziteta Singidunum  a u okviru Foruma naprednih tehnologija.

Pokrovitelji ovog jedinstvenog meča su grada Niš, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte a rganizatori ovog jedinstevnog šahovskog spektakla su Univerzitet Singidunum-centar Niš, Šahovski savez Nišavskog okruga, Šahovski klub Niš i Udruženje za negovanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija.

 “Ovo je prvi put da na jednoj strani imamo savremeni napredni kibernetički sistem, jedinstvo znanja operatora, čoveka, i mogućnost i potencijal jednekonpjuterske mašine

Prilikom odigravanja svakog poteza moguće je uneti i ljudsku komponentu što do sada nije bio slučaj, a na drugoj strani se nalazi čovek, FIDE velemajstor Miroslav Tošić”, kaže profesor dr Bratislav Bata Milovanović, predsednik Organizacionog odbora ovog šahovskog meča i predsednik Udruženja Promo IbiNT.

Osnovni cilj  neobičnog šahivskog meča je promocija primene naprednih tehnologija u razvoju šahovske igre,  šaha u obrazovanju mladih kao I  razvoj istraživačkog duha i naučnog načina mišljenja u sferi naprednih tehnologija .

Ovim mečom je obeležen  jubilej, 50 godina od velikog uspeha niškog šaha , ulaska niškog Železničara u Prvu Saveznu ligu.

“Ovo je istovremeno i promocija šaha kao misaone igre koja po mišljenju mnogih naučnika predstavlja sredstvo razvoja kreativnog duha i posebnog matematičkog mišljenja mladih sa aspekta vaspitanja mladih u situaciji kada ih treba otrgnuti od mnogih oblika devijantnog ponašanja. U mnogim zemljama šah je deo nastavnog procesa, a ovo je jedan od načina i da se šah u našem gradu vrati na mesto koje mu je nekada pripadao kada je grad bio šahovska perjanica na jugu Srbije”, istakao je dr Bratislav Bata Milovanović.

Profesor dr Vladan Vučković sa Eelktronskog fakulteta Univerziteta u Nišu se već dve decenije bavi šahom i kompjuterima, odnosno verzijama šahovskih aplikacija koje neprestano usavršava, a ova, koju je nazvao Ahil, nalazi se u samom vrhu svetske tehnologije.

“Zadovoljstvo mi je da posle izvesnog vremena ponovo nastupim sa svojim programom, to je nova verzija šahovske aplikacije Ahil, jedan specijalni sistem.Radi se o kombinovanom sistemu čovek-mašina. Protiv velemajstora Tošića je igrao sistem koji ima delimično ljudsku, a delimično mašinsku prirodu. Ja sam preuzeo deo oko strategije, upraljanja mašinom i opštih planova igre, a kompjuter se brinutuo za taktičke varijante i proveru planova.”.

Profesoru dr Vladanu Vučkoviću ovo nije prva partija koju igra na ovaj način,

“Ovo mi je peti meč sa vrhunskim igračima u Nišu”, objašnjava dr Vladan Vučković. “Kompjuter je imao više sreće u tim mečevima, a igrao sam uzastopno i na deset turnira na Elektronskom fakultetu sa šahovskim majstorima. Nastupam i u svetu preko interneta sa odličnim rezultatima, a svoj program stalno usavršavam”.

FIDE velemajstor Miroslav Tošić  rekao je  pre održavaja meća da se “neću tako lako da se predam. Ako uspem da pronađem i slabu tačku protivniku, a verujem da ima jednu slabu tačku, meč može da bude jako interesantan”.

Iz KLERP dodaju da je ovaj spektakl značajan za grad Niš i podržan je u sklopu Foruma naprednih tehnologija.

“Forum je do ove godine održavan kao jedan događaj, a od ove godine želimo da sve aktivnosti koje imaju za cilj promociju naučnih tehnologija, podržimo i promovišemo u okviru ove manifestacije. Ovo je uspeh naprednih tehnologija i prezadovoljni smo što se sve, opet, dešava u Nišu”, kažu u KLERP-u

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Andro Mošić
Andro Mošić
6 godine pre

Najiskreniji pozdravi VM Tošketu, prof. dr Vladanu i AHILU sa MARS-a!