KOMORSKI SISTEM POD JEDNU KAPU

LESKOVAC

Očekuje se da će od 1. januara stupiti na snagu novi Zakon o privrednim komorama, kojim će ponovo biti uvedeno obavezno članstvo.

„Veliko suprotstavljanje zakonu postoji od Udruženja stranih investitora, NALED-a i Čenčera. Velika je borba da se uvede obavezno članstvo i da se komorski sistem stavi pod jednu kapu, da dobije javna ovlašćenja, i da se to uradi po principu kako je urađeno u Austriji i Nemačkoj. Ne želim da komentarišem zašto je to tako, ali verovatno nekima ne odgovara jaka komorska institucija, jada asocijacija privrednika, a ako takva može da postoji u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i drugim zemljama, ne vidim zašto ne bi mogla i ovde. Tačno je da gubimo svojstvo pravnog lica, ali će to biti uređeniji sistem koji će dati bolje rezultate. Mnoge Agencije će ovlašćenja koje su do sada imale prebaciti na privredne komore, tako da ćemo na taj način omogućiti lakše funkcionisanje privrednih subjekata, rekao je danas predsednik Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović.

Jović je ukazao na nedostatak saradnje sa nekim stranim kompanijama, koje nije hteo da imenuje.

“Ja sam izrazio nezadovoljstvo da strane kompanije obaveze izmiruju u svojim matičnim državama, a ovde ne žele da se uključe u komorski sistem. Ovaj zakon je prilika da se i one uključe u sistem rada privrednih komora, dodao je on.

Komora je uspela da opstane u poslednje tri godine, kada je uveden dobrovoljni princip članstva, i to pre svega zahvaljujući privrednim subjektima koji su i u takvim uslovima ostali članovi komore.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare