Komitet PSSE preporučuje da Kosovo* bude pozvano da postane članica Saveta Evrope

STRAZBUR

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) preporučio je da Kosovo* bude pozvano da postane članica Saveta Evrope.

Odobravajući nacrt mišljenja tokom sastanka održanog danas u Parizu, na osnovu izveštaja Dore Bakojanis (Grčka, EPP/CD), komitet je pozdravio obimnu listu obaveza koje su kosovske vlasti dale u pisanoj formi i istakao da bi „članstvo vodilo na jačanje standarda ljudskih prava obezbeđivanjem pristupa Evropskom sudu za ljudska prava za sve one koji su pod jurisdikcijom Kosova”.

Skupština u punom sastavu – koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Saveta Evrope – trebalo bi da raspravlja o preporuci odbora u četvrtak, 18. aprila˚ tokom svoje predstojeće prolećne plenarne sednice, kada će glasati o konačnom mišljenju o zahtevu Kosova za članstvo. Konačnu odluku o članstvu donosi Komitet ministara Saveta Evrope.

Članstvo u Savetu Evrope bi „katalizovalo zamah za Kosovo da nastavi da napreduje u jačanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i da se pozabavi otvorenim izazovima i pitanjima od značaja“, istakao je komitet, navodeći pitanja kao što je jaz između normativnih standarda i njihova efikasna primena, potreba da se poboljša zaštita prava nevećinskih zajednica, i negovanje klime pogodne za poverenje, pomirenje i inkluziju.

Odbor je kao „veliki iskorak” pozdravio sprovođenje presude Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, dodajući da bi osnivanje Saveza opština sa srpskom većinom trebalo da bude „post-pristupna obaveza” za Kosovo koja bi pomogla da se obezbedi zaštita prava kosovskih Srba i da se eksproprijacija sprovodi „uz najstrože poštovanje zakona” iu punoj saglasnosti sa Ahtisarijevim planom.

Konstatujući pogoršanje bezbednosne situacije u opštinama na severu Kosova, Komitet je ukazao da je „rizik od otvorenog nasilja na Kosovu suviše realan“ i rekao da bezbednost zavisi od „zaštite prava srpske zajednice, de -eskalacija tenzija i normalizacija odnosa između Kosova i Srbije”.

Priznajući „okolnosti bez presedana“ aplikacije, s obzirom na to da jedan broj država članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo kao državu, Komitet je pozvao na „diplomatiju, dijalog i kompromis“ i pozvao Komitet ministara da osigura da Kosovo članstvo je bilo „bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova“.

Komitet je takođe preporučio da Skupština otvori proceduru nadgledanja za Kosovo, kako bi se obezbedilo poštovanje svojih obaveza i obaveza od njegovog pristupanja, navodi se u saopštenju. (kraj) SE/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare