Komična opera “Služavka gospodarica” u sredu ponovo na sceni Narodnog pozorišta

NIŠ

Zbog velikog interesovanja publike komična opera „Služavka gospodarica“, kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija, u režiji Miloša Cvetkovića, a u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš, biće ponovo izvedena večeras na sceni niškog Narodnog pozorišta.

Komičnu operu „Služavka gospodarica“, biser napolitanskog baroka, na scenu donose solisti Marijana Davinić i Marko Milisavljević, uz podršku Anđele Stanković na čembalu i kamernog orkestra koji predvodi dirigent mr Ivana Mirović. Prethodna dva izvođenja u punoj sali Narodnog pozorišta najbolje pokazuju da niška publika voli operu, kažu izvođači.

“Publika je ovu komičnu operu doživela na najbolji mogući način, a tome najbolje svedoče aplauz i ovacije koje smo doživeli posle premijere, ali i na narednom izvođenju. Mislim da je na ovaj način Niš zapravo po ko zna koji put pokazao da ima vrlo dobru i zainteresovanu publiku za operske predstave“, navodi solista Marko Milisavljević.

Italijanski kompozitor, violinista i orguljaš Đovani Batista Pergolezi (Giovani Battista Pergolesi) (1710-1736.) danas se smatra jednim od najranijih kompozitora komične opere (opera buffa). Pergolezi je operu „Služavka gospodarica“ prevashodno napisao kao dvodelni intermeco vlastite opere „Nesalomivi robijaš“ (opera seria), koja je ostala u senci, dok je „Služavka gospodarica“ postala samostalna opera i stekla svetsku slavu.

Prvi put je izvedena 1733. godine u Napulju, a kada je izvedena u Parizu 1752. godine, prouzrokovala je takozvanu svađu bufonista, odnosno sukob pristalica ozbiljne francuske opere i ljubitelja nove italijanske komične opere. Libreto je napisao Đenaro Antonio Federiko.

„Služavka gospodarica“ izvodi se na srpskom jeziku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare