Komemorativni skup povodom dana bombardovanja Leskovca od strane saveznika u Drugom svetskom ratu

LESKOVAC

Polaganjem venaca obeležena je 79. godišnjica savezničkog bombardovanja Leskovca u Drugom svetskom ratu. Komemorativnom skupu prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Narodnog muzeja, UDruženja potomaka ratnika, Gradskog odbora SUBNORA-a, Udruženja penzionera i GrO Pokreta obnove Kraljevine Srbije. Okupljenima se obratio istoričar Milan Milenović podsećajući da je 6. septembar 1944. godine jedan od najtragičnijih dana u istoriji Leskovca.

„Tog dana na Leskovac je palo 69 tona bombi u završnim operacijama Drugog svetskog rata. Leskovac je bombardovala 15. američka vazduhoplovna armija u trenutku kada je glavnina nemačkih snaga već bila severno od Leskovca. Radi se o grupi armija „E“ koja se povlačila sa prostora Grčke i koja je već napustila reon moravsko-vardarske doline. U samom bombardovanju grada stradalo je preko hiljadu naših sugrađana, a poimenično je do sada utvrđeno 820 poginulih, ali ta brojka nije konačna. gotovo 20% poginulih čine učenici i studenti. Pričinjena je i značajna materijalna šteta, tom prilikom je stradao centar grada, a posebno ulice Učitelja Josifa, Surduličkih mučenika današnja Mlinska), kao i ulica Nikole Skobaljića. Stradao je i deo industrijske zone grada. Nadam se a ćemo mi, današnji stanovnici ovog grada, baštiniti sećanje na naše pretke koji su stradali u tom bombardovanju i koje je od strane nauke ocenjeno kao nepotrebno.“ (kraj) IS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Katarina
Katarina
3 meseca pre

Čitam vesti iz godine u godinu o obeležavanju stradanja Leskovčana (i izbeglica, da ih ne zaboravimo) u tzv. savezničkom bombarodvanju i ne mogu da odolim a da ne upitam: šta traže na ovom tužnom skupu predstavnici SUBNOR-a (nastavljači onih koji su naručili i tonama srpskog zlata platili ovaj masakr srpskih civila)?

Komšija
Komšija
8 meseca pre

Može li link ka radu gde je bombardovanje grada 6. septembra ocenjeno bespotrebno ili su to samo naklapanja istorijske škole Rakića & Dimitrijevića. Hvala.