Komemorativni skup povodom 23. godišnjice bombardovanja

VRANJE

Vranjanci su se komemorativnim skupom ispred Spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990. do 2003. godine podsetili na strahote bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije pre 23 godine.

Nakon himne „Bože pravde“, pomen poginulima služilo je sveštenstvo Eparhije vranjske.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Slobodan Milenković koji je podsetio na sve užase nezapamćene agresije na našu zemlju.

„Bol i tuga ne prestaju ni posle 23 godine koliko je prošlo od NATO agresije na našu zemlju. Velike gubitke su pretrpeli Vranje i Pčinjski okrug, o čemu svedoči podatak da je srušeno ili oštećeno čak 4.500 stambenih objekata. Kako su se osećali ljudi koji su ostali bez krova nad glavom, bez doma koji su gradili godinama? Za tili čas „milosrdni“ su im srušili snove, a onima koji su izgubili svoje najdraže oduzeli su ono što je najvrednije, život. Može li se dete, koje je poginulo na njivi, vratiti u krilo roditelja, može li se jedna takva tragedija zaboraviti? Naravno da ne može! Zbog toga se svake godine, 24. marta okupljamo ovde, kako bi odali dužno poštovanje poginulima. Činimo to ispred spomenika koji simbolizuje večnost, klanjajući se senima tragično nastradalih. Zločinačko bombardovanje nije Kosovu i Metohiji donelo željeni mir. Naprotiv svedoci smo i pogroma 17. marta, svakodnevnih provokacija u ovoj južnoj srpskoj pokrajini i straha u kojem žive Srbi“, istakao je gradonačelnik.

On je poručio da danas svi imamo jednu želju, a to je mir i život u slobodi. Vence i cveće na spomenik položili su članovi porodica poginulih, delegacije grada Vranja, Vojske Srbije, gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, udruženja građana.

NATO je izveo agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i uz korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom, suprotno pravu i međunarodnim konvencijama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare