Kombinovano u 40 škola, među njima i škole u Vranju i Nišu

BEOGRAD-VRANJE-NIŠ

Kombinovana nastava od sledeće nedelje primenjivaće se u sedmom i osmom razredu osnovnih škola na teritoriji  40 lokalnih samouprava, a onlajn nastava u srednjim školama u tim sredinama, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Ti modeli nastave primenjivaće se od 13. septembra na teritoriji opština i gradova: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar, Bojnik, Veliko Gradište, Žabari, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Bajina Bašta,       Prijepolje, Čajetina, Alibunar, Ljig, Bogatić, Ivanjica, Lučani, Doljevac, Niš, Bela Palanka, Vranje, Kraljevo, Raška, Tutin, Nova Crnja, Aranđelovac, Knić, Kragujevac i Topola.

Onlajn nastava primenjivaće se i dalje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Kosovo i Metohija.

Kombinovana nastava podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, koji je formirao Krizni štab,  doneo je odluku o neophodnosti upotrebe zaštitnih maski za sve zaposlene, uključujući i osobe koje su potpuno vakcinisane protiv kovid-19 i osobe koje su preležale kovid-19.

Tim preporučuje upotrebu zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme boravka u školi.

Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija, koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad tako da učenik boravi u školskom prostoru bez maske, pri čemu je potrebno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite.

Taj izuzetak moguće je  primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare