Koliko će koštati bonusi za radnike EPS-a i Pro Tent-a, zašto stižu baš pred izbore?

BEOGRAD

Svi zaposleni u „Elektroprivredi Srbije“ ali i „Pro Tent-u“ dobiće po 20.000 dinara kao dodatak na decembarsku platu, najavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović. Sudeći po broju zaposlenih, to će preduzeće koštati više od 570 miliona dinara. Prema pisanjima medija, dodatak na platu biće isplaćen do 15. decembra.

Finansijski izveštaj EPS Grupe za prvih devet meseci ove godine pokazuje da je grupa poslovala sa neto dobitkom nakon poreza od 87,4 milijardi dinara, dok je planom bio predviđeno znatno skromnijih 33,3 milijardi dinara.

Kako stoji u izveštaju, troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi u EPS Grupi za period od januara do septembra ove godine realizovani su u iznosu od 36,7 milijardi dinara i manji su u odnosu na planirane u istom peirodu za pet odsto.

„Ukupno isplaćena masa zarada je manja od planirane jer prijem zaposlenih nije pratio planiranu dinamiku“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da se planiranje i isplata zarada vrši u skladu sa Zakonom o maksimalnoj zaradi u javnom sektoru i drugim zakonskim propisima koji uređuju ovu oblast.

Konsultant Bogdan Petrović rekao je u razgovoru za Novu ekonomiju da EPS dobro posluje ove godine, da ima višak sredstava na računu iz kog će isplatiti radnicima bonus, ali da se to „ne dešava slučajno pred izbore“.

„Izvesno je da EPS ima veoma solidnu profitabilnost ove godine i nekoliko je razloga za to. Pre svega, razlog za profitabilnost je u značajnom poskupljenju cena struje za privredu i građane. Drugi je odlična hidrološka situacija, što je dovelo do veće proizvodnje struje u hodrielektranama i treći konsolidacija proizvodnje struje u termocentralama do koje je došlo što zbog boljeg rudarenja, što zbog uvoza uglja, tako da su termocentrale radile optimalnim kapacitetom ove godine ove godine“, kazao je on.

Dodao je da je profitabilnost „EPS-a“ ove godine dobra i zbog visoke cene struje koju EPS prodaje na inostranom tržištu, pa je tako preduzeće zaradilo značajna sredstva od izvoza struje.

Upitan je kako komentariše izjavu ministarke rudarstva i energetike da „profesionalni menadžment u poslovanju preduzeća već daje rezultate“.

„Novi Nadzorni odbor je već na prvoj sednici, pre nego što su se uopšte ljudski upoznali sa situacijom u preduzeću, smenio direktora koji je postigao izuzetno dobre rezultate. Takođe kada se govori o profesionalnom menadžmentu upitali bi ministarku energetike zašto do dana današnjeg nije izabran novi generalni direktor preduzeća“, kazao je on.

Inače, konkurs za generalnog direktora je raspisan 11. avgusta ove godine a prema nedavnim pisanjima medija, na konkurs se prijavilo 40 kandidata.

Dodao je i da je praksa preduzeća koja posluju sa dobitkom, da pri kraju godine nagrade svoje radnike i da je za to potrebna saglasnost Vlade Srbije kada su javna preduzeća u pitanju.

„Bilo je jasno i posle prvih šest, osam ili devet meseci, da je EPS ostvario odlične poslovne rezultate, što znači da je i ranije bilo uslova da se taj novac isplati. Indikativno je da se ipak o isplati novca odlučuje pet dana pre izbora, iako je ta odluka mogla da se donese i ranije, a i kasnije. Možda se i čekalo kako bi se isplatom tog dodatka podigla prosečna plata u Srbiji, kako bi ona dostigla obećanih 840 evra u decembru, kao što je predsednik najavio (jer će taj dodatak ući u obračun prosečne decembarske plate). Dakle, najverovatnije je da se isplata vrši zbog predstojećih izbora ali i da se na ovaj način podigne prosečna zarada koja će biti isplaćena u decembru“, rekao je on.

Struktura zaposlenih u EPS Grupi za prvih devet meseci ove godine, prema izveštaju o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja Grupe EPS:

  • broj zaposlenih na neodređeno vreme: ukupno 19.932
  • broj zaposlenih na određeno vreme: 93
  • broj angažovanih po osnovu ugovora: 21

U kosolidovanom bilansu uspeha EPS Grupe u 2022. godini navodi se da je preduzeće imalo negativan rezultat iz poslovnih odnosa od 61,7 milijardi dinara, kao i iz finansijskih odnosa od 300 miliona dinara.

Kako se navodi u godišnjem izveštaju, zbog neophodnog uvoza struje usled manje proizvodnje iz sopstvenih kapaciteta, velike i dugotrajne suše na slivu Dunava i Drine, manjih količina raspoloživog uglja iz rudarskog basena Kolubara, kao i poremećaja na tržištu energenata koje je prouzrokovalo višestruko povećanje cene elektrilne energije i gasa na tržištu, finansijski položaj EPS Grupe u odnosu na planirani je „enormno pogoršan u zadnjem kvartalu 2021. godine a na kraju 2022. postao je negativan u visini od 72,7 milijaerdi dinara“.

Usled negativnog poslovanja u prethodnoj godini, prema rečima jednog od inicijatora osnivanja radnog tela „Jedinstvo Kolubara“ Gorana Perišića, u prethodnih nekoliko godina nije bilo bonusa na platu.

„Mislim da je to kupovanje glasova pred izbore. Nama se u poslednjih par meseci smanjivala plata tako što je smanjivana cena boda po satu. Kada se saberu gubici od smanjenja cene boda na platu u poslednja četiri meseca dolazi se do cifre od oko 32.000 dinara„, kazao je on u razgovoru za Novu ekonomiju.

Dodao je da je preduzeće ukinulo i 13. platu za radnike, a da se pred izbore dešava da se radnicima daju pozajmice ili dodatni novac.

„Nemam ništa protiv toga da preduzeće isplati ovaj novac radnicima, ali imam protiv što se to dešava baš sada. Kupuju nas našim parama“, kazao je Perišić.

Pro Tent, privredno društvo koje je sto odsto u vlasništvu države, pruža usluge iz raznih oblasti, a prema finansijskom izveštaju iz 2022. godine ono ima 8.679 zaposlenih.

To znači da će se za radnike ovog preduzeća izdvojiti za bonus na platu još oko 170 miliona dinara.

U prethodnoj godini Pro Tent je ostvario pozitivan neto finansijski rezultat u iznosu od 120, miliona dinara.

Izvor: Nova ekonomija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare