Kolika je minimalna plata potrebna za život u Leskovcu, evo šta kažu građani

LESKOVAC

Život u Leskovcu je sve više test izdržljivosti, nažalost, napisao je jedan od učesnika u anketi odgovrajući na pitanje “Kolika je, prema vašem mišljenju, minimalna plata potrebna za život u Leskovcu?”

Pitali smo građane i građanke u anketi na fejsbuk profilu Regionalne informativne agencije JUGpress i na instagram strani a razgovarali smo o ovoj temi i uživo.

Najveći broj odgovora je da bi minmalac morao da bude najmanje 100.000 dinara.

Leskovac je godinama već na poslednjem mestu po visini isplaćene zarade alu većina Leskovčana ne veruje u zvaničnu statistiku po kojoj je u ovom gradu poslednja isplaćena prosečna zarada bila 71.893 dinara što je za 22.000 dinara manje nego što je republički prosek.

“Prosečna plata zavisi pre svega od članova porodice, koliko članova radi, ako bi smo uzeli četvoročlanu porodicu, muž i žena sa dva deteta, to bi bila minimalna cifra od 200 000…”, kaže jedan naš sagovornik u uličnoj anketi.

“minimalna je potrebno 50-60.000 dinara po članu domaćinstva. Troškovi rastu ukoliko nemate stan ili kuću u vlasništvu ili nekog člana domaćinstva koji ima neku težu bolest”, smatra drugi.

ŠTA JE NORMALAN ŽIVOT?

“Da bi uopšte dali odgovor na ovo pitanje, morali bi prvo da se složimo oko toga šta je normalan život, jer je nama Leskovčanima decenijama nabijan kompleks provincije, usled čega smo se i mi sami povlačili i mnogo puta sebe smatrali manje vrednim. Šta podrazumevamo pod normalnim životom? Ako je to mogućnost redovnog plaćanja svih računa? Izlazak sa supružnikom makar jednom nedeljno, ako ništa drugo, bar na kafu? Odlazak sa porodicom, makar jednom mesečno na neku večeru, ili ručak? Druženje sa prijateljima, pa neka i to bude jednom mesečno. Pozorišna predstava, ili bioskopska projekcija makar dva puta mesečno, odlazak na neki sportski događaj, kako roditelja, tako i dece? Pa onda idu vrtići, pa ekskurzije i rekreativne nastave, pa bavljenje nekim sportom, školska oprema, garderoba, patike, troškovi studiranja i sl. Da li smemo da kažemo da je i odlazak na more, planinu, ili banju deo normalnog života? Troškovi održavanja auta u zemlji sa najskupljim benzinom? Život bez kredita, administrativnih zabrana i odloženog plaćanja? Ako smo se složili da je sve ovo deo normalanog života, onda hajde da vidimo da li minimalna, medijalna, ili prosečna leskovačka zarada koju nam prikazuje statistika kao nauka koja sve otkriva, ali ništa ne pokazuje, mogu da pokriju makar veći deo ove normalnosti? Naravno da ne!, obrazlaže jedan od sagovornika JUGpressa.

“Na osnovu svega izrečenog i onoga, oko čega smo se, nadam se složili, mogu slobodno da kažem da je za jednu četvoročlanu porodicu, za jedan normalan život u Leskovcu potrebna minimalna zarada ne manja od 100.000 dinara, pod uslovom da je oba roditelja zarađuju”, smatra sagovornica JUGpressa.

POTROŠAČKA KORPA I ŽIVOT

“Poslednja javnosti dostupna informacija o troškovima potrošačke korpe je iz septembra 2022.  godine i iznosi trošak od 89.866. dinara a imajući u vidu inflaciju koja je u 2023. iznosila nešto preko 12% dolazim do zaključka da je cetvorclanoj porodici sa dvoje zaposlenih potrebno minimalno 200.000 i to 100.000 za potrošačku korpu 50.000 za režije (grejanje, struja, voda…) i još 50.000 za troškove besplatnog školstva, zdravstva i ostalih amortizacionih troškova (kao što su zamena grejača na bojleru, programatora na veš mašini, matične ploče na računaru, lanca na biciklu). To bi značilo da minimalna plata mora da bude 100.000 što je za 50% više od mog trenutnog minimalnca i za  čak 63% od minimalnog prihoda moje supruge (zbog prirode posla 3 meseca godišnje nema radni angažman)”, obazložio nam je jedan Leskovčanin.

“Živim sam i verovatno ne mogu dobro da ocenim kolika bi plata bila potrebna za život u Leskovcu. Za nas sa manjim prohtevima, mislim da bi bila dovoljna plata reda veličine osamdesetak hiljada. Tu, pored ishrane ubrajam i mesečne troškove za gorivo, kablovsku televiziju, internet i mobilni telefom, kao i iznos za komunalije i struju. Mislim da bi taj iznos zadovoljio sve mesečne potrebe za jednu osobu. Sve to pomnožite sa brojem članova domaćinstva i dobićete iznos koji je, po meni, dovoljan za život jedne porodice u Leskovcu na mesečnom nivou. Naravno, tu ne ulaze vanredni sezonski izdaci (oprema za školu, ekskurzije, odmor) i možda, nepredviđene životne situacije”, smatra naš sagovornik.

RAČUNICA

Vrlo prosto se računa. Samo se razlikuje od slučaja do slučaja, kako za koga i od broja članova u kući ili porodici. Dakle, ako čovek živi sam, bez igde ikoga, a treba da preživi mesec dana u gradu Leskovcu i da uspe da plati: struju, vodu, đubre, komunalca, telefon/mobilni, internet, porez, zajedničke troškove, tj.profesionalnof upravnika, da ima da jede za mesec dana…, da se podnovi za neku garderobu ili obuću, da kupi neki mali kućni aparat, a da mu u međuvremenu ne pregori neka igračka tipa bojler, šporet, zamrzivač ili frižider, televizor ili kompjuter, da stavi u štek za crne dane, ili da zbira za more…

Dakle, 100.000 dinara, otprilike.

A ako ima porodicu, po članu 60.000 – 100.000 dinara

E, da … Nisam računao gorivo, kola, prevoz, sredstva za higijenu itd…, kaže nam u razgovoru jedan Leskovčanin.

“Minimalna plata za zivot u Leskovcu po mom misljenju bi trebala da bude 80.000.

Kada se izračuna šta je sve potrebno za normalan život, ne ostane ništa za letovanje ili u banju. Nedaj Boze ako se ima i zdravstveni problem, pa je potrebno ići kod privatnih lekara. Plaćanje računa za stan (grejanje, struja, voda, komunalije, porez, kablovska tv…) to je 30.000 dinara. Za auto za gorivo se trosi oko 10-15.000, a ako se i pokvari onda je veći finansiski problem. Što se tice hrane ostalo nam je još 35.000 dinara. Podeljeno na 30 dana ispada da mozemo da trošimo oko 1150 dinara dnevno. Ovo je minimalno za hranu. Ako se uzima na pijaci malo je jeftinije, ali i tamo je sve poskupelo”, obrazlaže naš sagovornik.

EVO I DETALJNE RAČUNICE

200×3×30=18000 tri obroka dnevno minimalno za jednu osobu.

15000 režija (svi računi za mesec dana).

10000 nešto od garderobe i kulturni život za mesec dana.

20000 za ne daj Bože (neka sitna popravka i lekovi).

15000 za neplanirani trošak koji mora da se isfinansira.

10000 za voće i sport.

88000 minimum minimuma.

A ŠTA KAŽU MLADI:

Na pitanje kolika je, prema Vašem mišljenju, minimalna plata potrebna za život u Leskovcu u našoj anketi mladi su odgovrali ovako :

Jovan: ,,S obzirom na inflaciju u poslednje 3 godine, odnosno od trenutka pojave

Korona virusa cene sve više rastu dok plate ostaju iste. Po mom mišljenju,

minimalac ne bi smeo da bude ispod 60 hiljada ako uzmemo u obzir troškove

(struja, voda, iznošenje smeća, hrana), a kakvo vreme dolazi i sa njim novi talasi

povećanja cena, automatski će se javiti potreba i za povećanjem minimalca.

Videćemo da li će se to i destiti.”

Sandra:,, Smatram da bi minimalna primanja u Leskovcu trebala biti oko 120.000

dinara. Ovo bi osiguralo neophodne resurse za osnovne potrebe kao što su hrana,

stanovanje i obrazovanje za decu, uzimajući u obzir ekonomski rast i troškove

života. U Leskovcu su porasli troškovi života, uključujući cene hrane, kirija i drugih

osnovnih potrepština. S obzirom na taj porast, minimalna primanja bi trebala

da prate inflaciju i rast cena kako bi se omogućio dostojan život svim građanima.”

Milan: ,,Primanja u Leskovcu bi trebala biti oko 130.000 dinara kako bi se osigurao

dostojanstven život za građane. Ovaj iznos odražava porast troškova života,

uključujući cene hrane, stanovanja i komunalnih usluga. Povećanje minimalnih

primanja bi pomoglo u borbi protiv siromaštva i pružilo bi veću finansijku

sigurnost radnicima i njihovim porodicama.”

Dušan: Kada pogledamo cene i njihov svakodnevni i vrtoglavi rast, lako dolazimo

do zaključka da je trenutni iznos minimalca mizeran i da bi minimalna plata

morala biti veća zbog visokih cena, tu najviše mislim na visoke cene hrane, a

potom i na cene struje, vode i ostalih komunalija. Prema tome, za život dostojan

čoveka i za normalno funkcionisanje, minimalac u Leskovcu ne bi smeo biti manji

od 80 hiljada jer su cene zaista astronomske. Danas novčanica od 1000 dinara ili

od 2000 ne znači gotovo ništa, ne može se napuniti jedna kesa u samoposluzi i

zato kažem da minimalac ne bi smeo biti manji od 80.000 dinara.”

Ekipa JUGpressa

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Petarle
Petarle
17 dana pre

Cisto preterivanje poceli su od 60 pa dosli do 130 hiljada,mnogo trazite,a malo dajete,tj onaj ko radi vise poslova imace dosta,radnici samo prezivljavanje,tako je uvek bilo,ne zanosite se

Miki
Miki
19 dana pre

E moji leskovčani. Zar Vam nije jasno da nikad nećemo da imamo prosečnu platu kao na severu. Onomad premijer, a posle i predsednik, rekoše da 2027 godine prosek plate u Srbiji treba da bude 1700 eura, a u naš Leskovac 1000. I mi to primismo kao normalnu izjavu. A još, posle toga, neka belosvetska agencija proglasi Leskovac kao najbolji grad za investiranje. Valjda im je neko obećao da mogu radnici ovde da rade i za manje plate, a i ovakoj su malečke da nema kude, i da se to ne oseti na izborima.
Mi smo uvek bili uz vlast, a ona nikad uz nas. Sami smo si krivi.

Gradjanin
Gradjanin
19 dana pre

Bravo za tekst. Ima za sve gradjane i za one sa malim platama i sa srednjim i sa velikim. Pa ko zna da procita i da razume neka protumaci.

Senior
Senior
19 dana pre

Ne verujem da baš nijednog omladinca SNS provinijencije niste pitali. Nije valjda da su svi delili SNS informator, po kome se u Leskovcu živi kao u raju, a sve zahvaljujući njihovim vođom.

350.000 dinara mesečno za porodicu
350.000 dinara mesečno za porodicu
19 dana pre

Treba 350.000 dinara mesečno za četvoročlanu porodicu, da bi se živelo prostojno. I da povremeno može da se odvoji nešto za štek, da se utedi nešto, da kad prigusti, kad recimo treba da se menja dotrajali krov, a što ume da ugrozi celu kuću i uništi je. Tu recimo mora da se plati od 3.000 do 4.000 evra. Poskupeo je materijal, a kolko su tek poskupele “ruke” majstora.Krov sam samo naveo kao primer. Ne dao bog nikome da se pokvari ne[to od bele tehnike. Popravka mašine za pranje veša me je pre neki dan koštala 10.000 dinara. Šta ako nekome strada bojler, procuri, a da zavariš ne možeš, jer ćeopet posle par nedelja da procuri. Pa porodici treba kompletan nov bojler koji je od 15 do 20.000 dinara. Za decu za ekskurziju? Pa te ekskurzije od 3-4 dana su skuplje nego kad supruga i ja letujemo u Grčkoj deset dana. Šta sa roditeljima koji imaju jednog ili dva studenta u Nišu ili Beogradu? Koliko to košta?