Kolekcija ” Imanja i nemanja“ u Vranju i Bujanovcu

VRANJE-BUJANOVAC

Srednjoškolci Vranja i Bujanovca bavili su se istraživanjem lokalnog kulturnog nasleđa kroz potragu za raznim kolekcijama koje sakupljaju i čuvaju zanimljivi ljudi iz njihovog komšiluka. Sagovornici i sagovornice su bili kolekcionari i kolekcionarke ploča, markica, značaka, razglednica, ali i oni koji sakupljaju stripove, nalepnice, figurice, limenke, novčanice. Još neobičniji su bili oni koji su za sebe rekli da ne poseduju niti jednu kolekciju, a ispostavilo se da ih imaju i da im se ne zna broj. Tako su muzičari (među kojima je vlasnik osam truba, kao i vlasnica pocepanih daira) ujedno i sakupljači pesama, melodija, devojačkih večeri i svadbi, a krojačica dimija je kolekcionarka bar hiljadu ljubavnih priča, svadbi, pokreta, igara. Otkriveni su i kovači-kolekcionari zvuka, ritma i sreće, a i sakupljači sirovina – ujedno i kolekcionari čistih ulica, parkova i dvorišta. Neke kolekcije je moguće posedovati i pogledati, a neke su u mislima i iskustvima kolekcionara. Otuda i naziv „Kolekcija imanja i nemanja“.

Promocija kolekcija i priča, u formi ulične akcije – performansa, održana je juče, subota 7. maja 2022. u pešačkoj zoni u Vranju a danas se održava u Bujanovcu u 12 časova na Trgu Karađorđa Petrovića (u slučaju kiše preko puta Doma kulture).

Aktivnosti se sprovode u okviru projekta „Interkulturni dijalog za EU“ koji sprovode Grupa 484 i Fondacija „Jelena Šantić“, a koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji. Projekat se, osim u Vranju i Bujanovcu, sprovodi još i u Subotici, Loznici, Sjenici i Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare