Koje srpske partije će učestvovati na kosovskim izborima?

PRIŠTINA

Srpska lista će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima, a njen predsednik Goran Rakić je, nakon konferencije za medije u Severnoj Mitrovici pozvao na jedinstvo, objavio je RTK2.

Samostalna liberalna stranka je spremna za učešće na predstojećim parlamentarnim izborima, potvrdio je za RTK2 predsednik SLS-a Slobodan Petrović napomenuvši da je neizvesno da li će nastupiti samostalno.

„I u jednoj i u drugoj varijanti smo uvek dobijali veliku podršku naših građana, što i očekujem na ovim izborima. Da li ćemo sami ili ćemo ići u koaliciji sa nekim imaćemo formulaciju u narednom periodu, imamo kapacitet i za jednu i za drugu opciju. U svakom slučaju ukoliko bude još političkih opcija na našoj listi oni će imati obavezu da se bore za interese srpske zajednice, za bolji i kvalitetniji život naših ljudi“, rekao je Petrović.

Učešće na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu sigurno će uzeti Progresivno demokratska stranka Nenada Rašića koji tvrdi da će dati svoj maksimum i dodaje da je  sada je neizvesno u kom formatu će nastupiti.

„Smatramo da je bitan momenat za učešće zbog svih dešavanja i loše zastupljenosti srpskih političkih predstavnika, zbog svih okolnosti koje su nas dovele do stanja gde Srbi kao narod na Kosovu žive najgore u poslednjih 20 godina jer nemamo dobro institucionalno predstavljanje, a to je najveći problem. Mi ćemo sigurno učestvovati jer znam da možemo da donesemo kvalitet u celom tom procesu, izvesno je da će biti određenih koalicija, bilo da su u pitanju političke partije, građanske inicijative, samostalni individualci, formalne i neformalne grupe, ali nije još kristalno jasno šta će i kad da se desi“, kazao je Rašić.

Samostalni političar i bivši ministar za povratak Slaviša Petković kaže da su u toku pregovori o širokoj koaliciji, a ko će je činiti objaviće u utorak.

„Otprilike će se znati kostur te koalicije koja je dosta široka, ima tu stranaka, građanskih inicijativa, samostalnih ličnosti. Ništa mi ne radimo tajno, između ostalih tu je gospodin Nenad Rašić sa svojom strankom, Rada Trajković sa svojin pokretom, Dragiša Mirić sa svojom strankom, postoje i još neki pregovori sa ljudima sa severa“, rekao je Petković za RTK2.

Savez za Srbiju za Kosovo još nije doneo definitivnu odluku o učešću na prevremenim parlamentarnim izborima. U neformalnom razgovoru koordinator ovog saveza i lider i Narodne partije Nenad Radosavljević  je rekao da će konkretne informacije imati narednih dana.

Sa predsednikom Partije kosovskih Srba Aleksandrom Jablanovićem RTK2 nije uspeo da stupi u kontakt. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare