Kodeks ponašanja državnih službenika

LESKOVAC-BEOGRAD

Državni službenik je dužan da radi u skladu sa zakonom, da bude politički neutralan, da odbije poklon ili drugu korist i radi u javnom interesu.

Državni službenik je dužan da radi u skladu sa zakonom, da bude nepristrasan u svom radu, politički neutralan, da odbije poklon ili drugu korist i radi u javnom interesu. Da li ste znali da je sve ovo propisano Kodeksom ponašanja državnih službenika? Taj propis sadrži 16 principa, propisanih zakonom, a kojih državni službenici imaju obavezu da se pridržavaju. Istraživali smo – koliko se u Leskovcu  ovaj propis poštuje?

Propisi jasno definišu šta gradjani imaju pravo da očekuju od državnih službenika – da budu i dobri stručnjaci i dobri domaćini. Reformom javne uprave postavljeni su temelji dobre uprave, čiji je deo i Kodeks ponašanja. Doneo ga je Visoki službenički savet koji i prati njegovo poštovanje.

Ranka Vujović, predsedavajuća Visokog službeničkog saveta  , kaže da ovaj Kodeks ima dvojaku ulogu.

“S jedne strane da državnim službenicima olakša u smislu da im ukaže na to koja su poželjna pravila ponašanja odnosno šta je to šta se od njih očekuje na njihovom radnom mestu. Sa druge strane da građanima ukaže na to na šta imaju pravo odnosno kakvo to ponašanje državnog službenika imaju pravo da očekuju kad se obrate odgovarajućem organu državne uprave radi ostvarivanja ili zaštite svojih prava, “ kaže Vujović.

Pravila ponašanja zaposlenih, njihov odnos prema radu, kolegama, poštovanje dostojanstva korisnika, neka su od propisanih principa.

Zatim tu su ona klasična pravila odnosno principi rada u svim javnim službama kakvi su efikasnost u ostvarivanju prava građana, ekonomičnost kada je u pitanju način trošenja odnosno raspolaganja državnim sredstvima bez obzira da li su ona novčana ili su u pitanju materijalna sredstva kojima državni službenik raspolaže. Zatim to je javnost u radu, to su principi vezani za političku neutralnost, zaštitu od korupcije i tome slično”, objašnjava Ranka Vujović  iz  Visokog  službeničkog saveta.

Kodeks ponašanja službenika primenjuje se i na lokalnom nivou. Model je pripremila Stalna konferencija gradova i opština, a do sada ga je usvojilo i primenjuje oko 40 posto gradova i opština u Srbiji. Kako primena funkcioniše na području grada Leskovca pitali smo  Milan Popović , šef Opšte uprave grada Leskovca

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grad Leskovac, odnosno radna grupa Gradske uprave je donela etički kodeks ponašanja zaposlenih u Gradskoj upravi aprila meseca 2017. Godine, rekao nam je Popović.

Kodeks je, kaže , prilagođen novim zakonskim propisima.

“Ranije, Gradska uprava , odnosno, dok je bilo više gradskih uprava, one su imale  kodeks iz 2008. godine. Ovaj iz 2017. Godine, koji u potpunosti važi, zvanično je objavljen u Službenom glasniku grada , na zvaničnoj internet stranici grada Leskovca i na oglasnim tablama gradskih uprava, odnosno u odeljenjima koje čine gradsku upravu”, objasnio je Popović.

.

Na pitanje da li postoji procedura za sankicje kada se neko ne pridržava tih pravila, Popović kaže : “ Naravno. Načelnik Gradske uprave odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih, na svaku primedbu stranke preko šefova odeljenja odnosno šefova odseka, načelnik uprave u skladu sa kodeksom i drugim zakonskim propisima ima pravo da reaguje”.

Zašto su ovakvi propisi važni za građane i društvo u celini objašnjava Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

“Da bi korist postojala i da bi bila veća, građani za početak moraju da znaju šta je to što jedan službenik sme a šta ne sme da radi, i pored toga da znaju kome da ukažu ukoliko se ispostavi u nekom konkretnom slučaju da je službenik prekršio pravila”, kaže Nenadić.

“ Veoma često su te odredbe kodeksa nešto što se naslanja na zakonske odredbe ili se nekim delom te odredbe i prepričavaju, tako da za kodeks, kada je reč o prijavljivanju nepravilnosti, za kodeks važi isto kao i za zakone, dakle moraju da postoje kanali gde građani mogu da se obrate i prijave povredu da znaju šta mogu i šta imaju pravo da očekuju tim povodom, koji je to rok u kome neko treba da ispita slučaj, i da znaju da ne smeju pretrpeti štetne posledice ukoliko se odvaže na to da prijave moguću povredu zakona ili kodeksa”, dodao ej Nenadić.

Prema preporukama Saveta radi se i na unapređenju načina prijema pritužbi građana i načina merenja zadovoljstva pruženim uslugama – putem veb-sajta, kroz anketiranje korisnika i sl. Kodeks je jedan od rezultata reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Gradski
Gradski
3 godine pre

Će uzmete li pare od EU za jednu dobru zabavu kod Bavku?
p.s. Mi kakvi smo i Kodeks samuraja bi pokvarili, a nećemo ovo. Kad sam se jednom pozvao na taj kodeks opštinski službenik (inspektor) mi je rekao: I na tarabu svašta piše … (Baš tim rečima)… Kodeks, hahahahaha…

Nemoj mi da plaćamo.
Nemoj mi da plaćamo.
3 godine pre
Odgovori  Gradski

Što da ne uzmu kad plaća EU.