Koalicija za slobodu medija i zvanično

KRAGUJEVAC

U Kragujevcu je danas potpisan Memorandum o saradnji šest medijskih organizacija okupljenih u Koaliciju za slobodu medija, koja će raditi na poboljšanju medijske scene Srbije i obezbeđivanju veće bezbednosti novinara.

Memorandum o saradnji, simbolično su “u pet do dvanest”, potpisali  Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres i Fondacija “Slavko Ćuruvija”.

Predsednik Nezavinog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić reko je da su ta udruženja i asocijacije i do sada tesno sarađivali i da današnje potpisivanje Memoranduma učvršćuje i formalizuje dosadašnju saradnju.

Želimo da popravimo stanje na medijskoj sceni, da popravimo položaj koleginica i kolega, pre svega kada su u pitanju njihova bezbednost, radna i profesionalna prava. Pokazaćemo šta ova koalicija može i hoće da uradi na tom planu, a predstavnicima vlasti ćemo pokazati da smo i dalje voljni da sistemski popravljamo situaciju i da radimo na boljim zakonima i podzakonskim aktima, rekao je Bodrožić.

On je istakao da to ne znači da Koalicija za slobodu medija pristaje na “svakojake radne grupe” i podsetio da su njeni članovi napustili najnoviju Radnu grupu za bezbednost novinara.

Želimo da pokažemo jasan stav i da postavimo cevene linije koje nećemo preći. Od Koalicije za slobodu medija će ubuduće zavisiti mnogo toga, jer smo ovako udruženi najjača medijska grupacija u Srbiji, poručio je Bodrožić.

Potpisnici sporazuma su najavili da će članice koalicije raditi sveobuhvatni monitoring bezbednosti novinara, o čemu će podnositi redovne izveštaje  domaćoj javnosti, državnim institucijama i međunarodnim organizacijama.

Predstavljene su i preliminarne ocene procesa sufinansiranja projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i o nepravilnostima uočenim na konkursima koje je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare