Koalicija za nadzor javnih finansije : Kad država časti, nekome 100, a nekome 800.000 evra

PROKUPLJE


Na dan kada je predsednik Srbije Aleksandr Vučić obišao radove na rekonstrukciji i adaptaciji Opšte bolnice „dr Aleksa Savić“ – medicinski centar u Prokuplju, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava došao je u posed dokumenatacije koja nedvosmisleno dokazuje da je ugovor o navedenim radovima dodeljen ponuđaču čija je cena bila veća za oko 800.000 evra od cene drugog ponuđača.

Grad Prokuplje je krajem 2019. i početkom 2020. godine sproveo otvoreni postupak javne nabavke radova na rekonstrukciji objekta Opšte bolnice „dr Aleksa Savić“ – medicinski centar u Prokuplju – prva faza – energetska sanacija. U ovom postupku javne nabavke podnete su tri ponude od kojih su dve odbijene kao neprihvatljive.

Izabrana, zajednička ponuda „Termomont“ Beograd podneta sa još 6 ponuđača u konzorcijumu, ocenjena je kao jedina prihvatljiva sa konačnom cenom od čak 818.857.006,90 dinara iako je prvobitna ponuđena cena u njegovoj ponudi bila 721.722.622,54 dinara, odnosno oko 800.000 evra niža u odnosu na vrednost zaključenog ugovora. Naime, naknadno je „otkrivena“ računska greška, pa je ponuđena cena tog ponuđača naglo povećana u toku stručne ocene već podnetih ponuda.

Ponuđač „Modulor“ Beograd, koji je podneo zajedničku ponudu sa još 5 ponuđača, čija je ponuda odbijena kao neprihvatljiva iako je ponuđena cena u ovoj ponudi bila znatno niža od cene izabranog ponuđača – 724.602.606,98 dinara, uložio je zahtev za zaštitu prava kojim je ukazano na povredu načela jednakosti ponuđača od strane naručioca.

Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki predočeno je da su iste nedostatke sadržale i ponuda izabranog ponuđača i ponuda podnosioca zahteva, a da je razlog tome loše pripremljena konkursna dokumentacija na osnovu koje je bilo teško sastaviti prihvatljivu ponudu. Sve tri ponude imale su nedostatke zbog kojih su trebale biti odbijene, ali je naručilac ipak jednu, i to onu sa najvećom ponuđenom cenom, ocenio kao prihvatljivu i navedenom konzorcijumu dodelio ugovor.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja se uveliko afirmisala u kršenju zakona i kreiranju neujednačene prakse koja dovodi do pravne nesigurnosti ponuđača, donela je zaključak kojim je odbačen zahtev za zaštitu prava i potvrđena odluka naručioca.

Dakle, zbog nejednakog postupanja naručioca prema ponuđačima, jer zbog istih nedostataka u ponudama nisu sve ponude odbijene kao neprihvatljive, već je izabranom ponuđaču „progledano kroz prste“, i neosnovanog odbacivanja zahteva za zaštitu prava od strane Komisije, ugovor je dodeljen ponuđaču čija je ponuda morala biti odbijena, uz 800.000 evra dodatnog troška za građane Srbije, koji su kao utešnu nagradu dobili „dozu optimizma“ od po 100 evra.

Izvor: Koalicija za nadzor javnih finasija

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x