Koalicija Niš, moj grad: Niš je grad sa hroničnim nedostatkom parking mesta

NIŠ

Odbornici Koalicije Niš, moj grad Miodrag Stanković i Branislav Jovanović i članica predsedništva koalicije Niš, moj grad Svetlana Radovanović, razgovarali su danas sa građanima koji žive u ulici Vojvode Tankosića. 

“Mi se nalazimo u ul.Vojvode Tankosića jer ona je ogledni primer kako trotoari nisu u funkciji a postoje. Neko je posadio cvece, negde je korov jer niko ne održava, negde su betonske žardinjere, negde stubići a to je javna povrsina I ne služi pa se privatizuje. 

Ovde su pešaci na kolovozu a ulica je ja jako frekventna jer vodi do Doma zdravlja. To se zove nebriga za građane”- rekla je Svetlana Radovanović, članica predsedništva Koalicije Niš, moj grad. 

“U Nišu ima oko  3.600 parking mesta  a registrovanih automobila oko 100.000. Iz ovakvog odnosa se vidi veliki problem. Zbog ovog  parkirana vozila u najvećoj meri  zauzimaju deo kolovoza, vozila na trotoarima ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju a posebno pešake. 

Ogroman problem našim sugrađanima predstavlja i nedostatak parking mesta u centru- rekao je Miodrag Stanković”, odbornik koalicije Niš, moj grad   

“Pojavio se I veliki problem I to finansijski od 01.07.2022.kada su u Niš stigla dva vozila OKO SOKOLOVO koja putem video nadzora proveravaju da li su propisno parkirani automobili a kako nema slobodnih parking mesta građani su prinuđeni da zastanu na kratko I tako rizikuju da ako prođe Oko sokolovo dobiju novčana kazna.

Stanković je rekao da je novo pravilo pri novoj izgradnji jedan stan- jedno parking mesto dobro. Ali da i tu ima zloupotrebe, pa kada investitor dobije upotrebnu dozvolu on prenameni prostor pa bude – ne garaža nego lokal. Njih treba kažnjavati a ne roditelje koji moraju da ostave svoju decu u vrtiće ili škole I nemaju slobodno parking mesto već zastanu na kratko I ako prođe Oko sokolovo sledi kazna.

Postoji rešenje:

Izgradnja višespratnih javnih garaža na više lokacija u Gradu To bi trebalo uraditi u najkraćem mogućem roku i na ovaj naćin bi se delimično ublažila trenutna slika.

Smatramo da je izgradnja biciklističkih staza pravo rešenje, da Niš kao grad bude povezan u celinu I to je izvodljivo a to bi i dovelo do promene svesti građana da ne služe samo automobili za prevoz. Posledično, smanjenjem saobraćaja smanjila bi se i potreba za parking mestima- Istakao je Stanković. 

“Gorići problem u Gradu jeste parkiranje jer ima samo 3.600 parking mesta ali očigledno da su potrebni novi kapaciteti. Nije problem u broju vozila nego u broju novih parking mesta- rekao je Branislav Jovanović odbornik Koalicije Niš, moj grad. 

“Postojeće parking garaže su nedovoljne i zato su nam na više lokacija u gradu potrebne višespratne javne garaže. I za to postoje već tri lokacije u gradu, pored Niškog stadiona Čair, na Auto pijaci i u centru Grada preko puta Skupštine Grada, to su lokacije predviđene od ranije, jos davne 2012. godine kada se razmišljalo o razvoju Grada Niša. Čak postoje i investitori koji bi se sutra uključili samo da im se pruži mogućnost za takvu vrstu investicija i time bi Grad Niš u značajnoj meri rešio problem parkiranja- zaključio je Jovanović. (kraj) NM/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare