KOALICIJA : DISKRIMINATORNI KONKURSI U PREŠEVU I BUJANOVCU

BEOGRAD-KRAGUJEVAC

Kоаliciја nоvinаrskih i mеdiјskih udružеnjа kојu činе NUNS, UNS, NDNV, АNЕМ i PU “Lоkаl prеs” upozorava odgovorne u lokalnim samoupravama Preševo i Bujanovac da neće učestvovati u daljem radu njihovih komisija za sprođenje konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja jer ti konkursi nisu u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Koalicija je tim povodom zatražila i dobila tumačenje Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije kojim se potvrđuje ocena da pomenuti konkursi nisu u skladu sa Zakonom.

U odgovoru Koaliciji, Ministarstvo navodi da je „jasno da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizno određen krug lica koja mogu učestvovati na konkursu za projektno sufinansiranje i taj krug lica se ne može ograničavati kroz javni poziv za učešće na konkursu“.

Koalicija još jednom zahteva od svih lokalnih samouprava, gradskih opština i gradova da u potpunosti poštuju odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima prilikom raspisivanja i sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je od Ministarstva kulture i informisanja tumačenje zakonitosti konkursa opština Bujanovac i Preševo koji su raspisani za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Konkursi ove dve opštine ograničavaju pravo učešća na medije čija su sedišta na teritoriji opštine Bujanovac, odnosno teritoriji opštine Preševo.

Posebno je sporan konkurs Preševa po kojem pravo učešća isključivo ima medij sa sedištem na teritoriji ove opštine “koji proizvodi program na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji Opštine Preševo”. Time se direktno uskraćuje pravo konkurisanja medijima koji proizvode programe na srpskom jeziku, a koji učestvuju u javnom informisanju građana ove opštine.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Asocijacija nezavisnih eleketronskih medija

Nezavisno Društvo novinara Vojvodine

Udruženje lokalnih izdavača Lokal press

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare