Koalicija: Aranđelovac da uskladi medijski konkurs za Zakonom i Pravilnikom

BEOGRAD-NOVI SAD-KRAGUJEVAC

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) traže od opštinskih vlasti u Aranđelovcu da konkurs za projektno sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja usklade sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Opština Aranđelovac raspisala je 31. maja ponovljeni Javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Aranđelovac u 2016. godini, nakon što je prethodni, raspisan u februaru, poništila.

Koalicija je ukazala nadležnima na nepravilnosti u konkursu, ali je opština sa propisima uskladilasamo deo, odnosno, u konkurs je uvrstila najviši i najniži iznos sredstava koji se mogu dodeliti po jednom projektu, kako predviđa Pravilnik.

Međutim, i pored reagovanja Koalicije, nadležni u ovoj Opštini nisu uvažili primedbu da iz konkursa izuzmu druge sporne odredbe.

Naime, konkursom je kao dodatni kriterijum navedeno iskustvo i kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja što može eliminisati medije koji nemaju dužu tradiciju, a koji po Zakonu i Pravilniku imaju pravo učešća na konkursu.

Takođe, u neophodnu dokumentaciju, Opština Aranđelovac je uvrstila i „ugovoreo radu i MA obrasce zaposlenih (kao dokaz kadrovskog kapaciteta)“ i „izvod iz popisne liste ili analitičke kartice sa stanjem na dan 31.12.2015.g. sa obavezno markiranom opremom, a u slučaju da je oprema kupljena posle 31.12.2015. g. i ne nalazi se u izvodu iz popisne liste sa stanjem na da 31.12.2015. potrebno je dostaviti ugovor o kupovini ili račun o kupovini (kao dokaze tehničke opremljenosti)“.

Koalicija ističe da su ispunjavanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta kada su u pitanju elektronski mediji u nadležnosti REM-a koji daje dozvole za emitovanje programa, a da je, zbog posebno teškog položaja štampanih medija, uslovljavanje projektnog sufinansiranja ovih medija ugovorima o radu i ostalom pratećom dokumentacijom, neprihvatljivo.

Kako ni nakon pisanog i usmenog obaveštenja o nepravilnostima Opština Aranđelovac nije uskladila konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisije za izbor projekata koji će se sufinansirati iz budžeta ove opštine.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
PU “Lokal pres” (LP)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare