KO TREBA DA OBEZBEDI PARKING MESTA ZA STANARE ZGRADA?

LESKOVAC

 

U Leskovcu trenutno ima oko 1000 parking mesta koja se naplaćuju, a iz “Metroparking juga” je nedavno najavljeno da će taj broj biti povećan na 1200. Čini se da je nadrastičniji problem sa parking mestima pored Opšte bolnice i Doma zdravlja, postojeći parking je premali da primi sve one koji imaju potrebe da koriste usluge ovih zdravstvenih ustanova pa su gužve na ulici, naročito u prepodnevnim satima, česte. Problem bi trebalo, po svemu sudeći, da rešava grad, pise leskovacki nedeljnik Nova Nasa rec.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović smatra da se taj problem može rešiti montažnim garažama. On smatra da to što je vlasnik tog prostora za parkiranje Dom zdravlja može da se “kompenzira” na taj način što bi donji deo te buduće montažne garaže pripadao ovoj ustanovi a gornji, jedan ili dva nivoa, “Metroparkingu”.

Planove i načine na koje se uređuje parkiranje radi leskovačka Direkcija za urbanizam i izgradnju, objašnjavaju iz “Metroparking juga”.

Pitanje koje nameće uređenje prostora ispred stambene zgrade u centru Leskovca, preko puta gradske crkve, za koji je rečeno da će na njemu parkiranje za ljude koji imaju stanove u rečenoj zgradi, biti u prvoj godini besplatno a onda će se i njima naplaćivati, jeste da li je tendencija da se sva parking mesta ispred stambenih zgrada naplaćuju.

Primeri velikih varoši su zanimljivi, tako, recimo, u prestonom gradu Beogradu vlasnici ili zakupci stanova imaju OBEZBEĐENO parking mesto pored zgrade u kojoj su, koje koriste besplatno. To, inače, propisuju i zakoni koji se u Leskovcu najčešće , i kad se koriste, primenjuju i poštuju selektivno.

“Tendencija je da se uredi grad. Tendencija je da se uklone divlja naselja i da oni koji su godinama, decenijama koristili garaže bespravno, bez plaćanja i samo oni i niko više, to ne mogu ubuduće da rade”, kaže gradonačelnik Cvetanović.

“Građani imaju beneficiranu poziciju”, dodaje.

I nastavlja “mora da shvate da u strogom centru grada nigde ne postoji besplatno parkiralište. To jednostavno mora da se uredi, pogledajte samo ovaj prostor (pored crkve, prim NNR)  sa svih strana su kola parkirana, imate najstroži centar grada, glavnu ulicu, Kulturni centar, crkvu, venčanja se tu dešavaju. Mi želimo taj prostor da uredimo i one montažne garaže od limova, kartona su uklonjene”.

I već tradicionalno, građevinski  radovi počinju u kasnu jesen ili na početku zime, najnoviji primeri su upravo uređenje tog dela oko crkve ali i raskopana ulica pored nekadašnje robne pijace. Na našu radoznalost zar radovi nisu mogli ranije da krenu, Cvetanović objašnjava da su  “mogli da krenu,  ali,  kad napravite ugovor na 45 dana podrazumevaju se povoljni klimatski uslovi”.

“Kada sam ja govorio da ćemo da radimo do kraja tekuće 2015. godine mnogi su sa osmehom čuli tu informaciju računajući da je to nemoguće da se radi oktobra, novembra, decembra. Ali, vidite da do kraja godine se punim kapacitetom radilo, vremenski uslovi su nam naklonjeni i siguran sam da ćemo nastaviti i marta i aprila istim intenzitetom da radimo”.

Na pitanje kad će grad da reši problem parkiranja na lokaciji „Leska“ gde je pored jedne zgrade ograđen prostor za parkiranje  dok vlasnici stanova u drugoj zgradi nemaju obezbeđen takav prostor iako im gradska Stambena agencija svakog meseca šalje uvećane račune za plaćanje rata za stan, Cvetanović kaže da je “zgrada „Leska“  ilegalno napravljena”.

On, medjutim, nije ovom priikom objasnio koliko, je zgrada u Leskovcu nelagalno, među njima i “osmospratnica”.

Cvetanović je rekao i da u  takozvanoj “Leski 1” “polovina  ne plaća račune  Stambenoj agenciji.

“I druge dve  zgrade na toj lokaciji su isto bile problematične ali su dozvole date u vreme kada mi nismo imali odgovornost. Znači, mi smo nasledili taj problem”, objašnjava.

“Činjenica je da je tu na malom prostoru ogroman broj stambenih jedinica a, po  propisu je na jedan stan jedno parking mesto”, dodao je Cvetanović.

“To što može da se ispravi ispravićemo, ali ovaj Zakon o legalizaciji omogućava da ti ljudi legalizuju objekte, tako da sam umereni optimista što se toga tiče”, kaže Cvetanović.

GDE SU “BAGATU” PARKING MESTA?

Novosagradjena zgrada takozvanog “Bagata” očigledno ulazi u legalizaciju, nadležne gradske službe su godinama “kulirale” na upozorenja zaštitnika građana da u procesu izgradnje postoji čitav niz kršenja zakona, a takozvana akcija “rušenja” bespravno podignutog sprata je bila samo prednovogodišnje zamajavanje javnosti. I, baš zgodno se namestilo usvajanje novog zakona a onda  je i odluka gardskih zakonodavnih organa o “legalizaciji objekata koji imaju dva sprata više”.

Međutim, prema informacijama JUGpressa ta zgrada zasigurno nema dovoljan broj parking mesta, a i do onog što je planirano za te namene,  kažu upućeni, ne može da se dođe. Zgrada se nalazi u samom centru, a zanimljivo je da je u njenom prizemlju, iako proces legalizacije objekta nije završen, još krajem prošle godine već otvoren butik.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da sva ova pitanja nisu za njega već, možda, za glavnog arhitektu.

Direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Milenko Milenković kaže da “postoji  građevinska dozvola iz nekog ranijeg perioda”.

“Poseduju, ako se ne varam, podzemnu garažu sa odgovarajućim brojem parking mesta”, dodaje. Pitamo da li je neko  proveravao to sa parking mestima.

Kaže da on nije i da mu to nije nadležnost. “Nisam proveravao, samo dajem informaciju. Tu su inspekcijske službe i one proveravaju to na licu mesta. Dakle, objekat ne može da dobije upotrebnu dozvolu bez odgovarajućeg broja parking mesta. Trenutno u Leskovcu i celoj Srbiji je stepen motorizacije 1:1, svaka stambena jedinica mora da ima parking mesto i svaki lokal mora da ima parking mesto. U sklopu svake građevinske dozvole je naveden tačan broj parking mesa. Ukoliko investitor ne ispoštuje broj parking mesta, nemoguće je da dobije upotrebnu dozvolu i nemoguće je da izvrši prodaju stanova. Prema ranijoj zakonskoj regulativi to je bilo drugačije. Pre svega se to nije poštovalo. Pomenuli ste slučaj „Leske“, ona je napravljena bez građevinske dozvole, što znači  da ni tadašnji propisi što se tiče parkiranja nisu poštovani. Ugovori sa zakupcima stanova su potpisani bez upotrebne dozvole, što se danas ne radi i nije moguće po zakonskoj regulativi i odatle svi ti problemi. Ovo je jedan od načina da mi rešavamo te probleme, da tamo gde je gradska imovina, gde imamo nespornu imovinu napravimo nešto što je od opšteg interesa, a rešavanje stacionarnog saobraćaja u Leskovcu je prioritet uz rešavanje pešačkog saobraćaja, odnosno osposobljavanje pešačkih površina za nesmetano kretanje pešaka”, kaže Milenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare