Ko to pali po Vranju i zašto niko ne odgovara za paljevine?

VRANJE

U Vranju je u proteklih deset godina zapaljeno 30 automobila i do sada za ta krivična dela niko nije odgovarao.

Poslednji slučaj piromanije zabeležen je nedavno kad su zapaljeni automobili parkirani u dvorištu porodične kuće lidera Jedinstvene Srbije i direktora JKP „Parking servis“ u Vranju Dejana Manića.

U tom periodu nisu goreli samo automobili i građevinske mašine, već i objekti. Najdrastičniji je primer zgrada Pozorišta „Bora Stanković“, stara 120 godina, koja je u julu 2012. godine nestala u požaru. I za to još uvek niko nije odgovarao.

Vranje je osamdesetih godina prošlog veka bilo poznato kao „privredno čudo“. Tog „privrednog čuda“ više  odavno nema, ali je zato ovaj grad, već čitavu deceniju, nadaleko čuven po priromanskim paljevinama u kojima stradaju putnički automobili, građevinske mašine, objekti…

Jedna od prvih paljevina privatnog automobila poznate ovdašnje ličnosti je zabeleženo još 1997. godine, kada su zapaljena kola, u to vreme narodnog poslanika i poznatog advokata, Dragana Nikolića. Skoro deceniju kasnije u plamenu je nestao i automobil još jednog advokata Slobodana Pavlovića. Kola su mu zapaljena ispred kuće u toku noći.

Tada je advokatska zajednica izašla sa stavom da se radi o „kontinuitetu pritiska“ na ovdašnje advokate.

U podmetnutom požaru izgoreo je i automobil Zorana Antića, visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije i nekadašnjeg gradonačelnika. U vreme paljenja automobila bio je zamenik predsednika Skupštine grada Vranja. Automobil je bio parkiran ispred zgrade u kojoj stanuje sa porodicom. Nešto kasnije istu sudbinu je zadesio i automobil njegovog oca. Oba slučaja su još uvek nerešena.

Piromanija nije bila rezervisana samo za privatne automobile,već i za građevinske mašine. Jedan od primera zabeležen je u slučaju firme „Saba Belča“ iz Preševa, koja godinama izvodi radove u Vranju.

Tako je na placu JP „Vodvod“ kod Železničke stanice u Vranju izgorela mašina za postavljaje asfalta ovog preuzeća. Desilo se to 2018. godine. Za nepunih godinu dana, bila je to peta paljevina mehanizacije koja je u njihovom vlasništvu, pričali su tada vlasnici ove građevinske firme.

Godinu dana kasnije vatrena stihija je uništila ogroman deo imovine građevinske firme “5D”. U plamenu je izgorelo devet kamiona, tri građevinske mašine, asfaltna i betonska baza.

To je samo deo paljevina koje su izvršila uglavnom nepoznata lica, jer mnogi počinioci još uvek nisu otkriveni ni procesuirani.

U gradu pod Pržarom, goreli su automobili narodnih poslanika, direktora, prvatnih preuzetnika, sportskih funkcionera…

Paljevine su se dešavale pod okriljem noći.

Prema nezvaničnim podacima, u poslednjoj deceniji, zapaljeno 30 automobila i do sada za ta krivična dela niko nije odgovarao.

Poslednji slučaj piromanije zabeležen je nedavno kad su zapaljeni automobili parkirani u dvorištu porodične kuće lidera Jedinstvene Srbije i direktora JKP „Parking servis“ u Vranju Dejana Manića.

U tom periodu nisu goreli samo automobili i građevinske mašine, već i objekti. Najdrastičniji je primer zgrada Pozorišta „Bora Stanković“, stara 120 godina, koja je u julu 2012. godine nestala u požaru. I za to još uvek niko nije odgovarao.

Da li su otkriveni i procesuirani počinioci ovih dela?

Regionalna informativna agencija JUGpress je odgovor potražio od Osnovnog javnog tužilaštva  u Vranju.

U odgovoru je navedeno da je „u periodu od 2019. do 2022. godine u Osnovnom javnom tužilaštvu evidentirano 10 krivičnih prijava protiv NN lica i jedna krivična prijava protiv osumnjičenog B. A. iz Vranja zbog krivčnog dela izazivanja opšte opasnosti, čijim izvršenjem su oštećena 14 vozila. Dva NN izvršilaca ovog krivičnog dela su otkrivena i protiv njih su podnete krivične prijave“, navodi se u odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva.

Kada je u pitanju paljenja voznog parka Građevinskog preduzeća „5D“ iz sela Prevalac, tužilaštvo u saradnji sa policijom i dalje intezivno radi na rasvetljavanju i pronalaženju NN lica ovog krivičnog dela, navodi se dalje u odgovoru.

Kada je u pitanju paljenje vranjskog pozorišta nakon podizanja opštužnice Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, zbog krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti, doneta je presuda Osnovnog suda u Vranju, kojom su okrivljeni B. S. iz sela Karadnik i N. T. iz Vranja  oglašeni krivim i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po 3 godine.

Usvajanjem žalbe okrivljenih, Apelacioni sud u Nišu ukinuo je presudu Osnovnog suda u Vranju i predmet vratio na ponovno suđenje.

U Vranju se zbog toga priča da je Apelacioni sud “ozvaničio” paljevine po Vranju.

Za period od 2019 do početka 2022. godine nisu evidentirane krivične prijave u vezi paljenja objekta, odgovoreno nam je iz OJT u Vranju.

U poslednje dve godine Osnovno javno tužilaštvo u Vranju procesuiralo je samo dve osiobe koje su osumnjičena za krivično delo izazivanja opšte opasnosti iz člana 278 KZ Srbije, a ni jedan sudski proces do sada nije okončan izricanjem presude, navodi se u odgovoru OJT Vranja našoj novinarki iz Vranja na pitanje o čestim paljenjima automobila u tom gradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare