Ko najbolje igra ,,moravac,,?

   NIS


           Svi koji misle da baš oni najbolje igraju moravac, moći će da odmere snage sa ostalim igračima u subotu 26. oktobra, kada se organizuje Regionalno nadigravanje istolne i južne Srbije u igranju srpskog kola. Oni koji budu bili najbolji 9. novembra putuju u Novi Sad, gde će se boriti za nagradu Zlatno kolce.
            Regionalno nadigravanje, koje organizuje Studentski kulturni centar Niš, počeinje u 13 časova, u prostorijama Akademskog folklornog ansambla Oro, Šumatovačka ulica bb, ulaz iz dvorišta Univerziteta. 
           “Cilj ove manifestacije je sabornost svih građana Srbije kroz jedinstvenu formaciju kola, jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost, kao i podizanje svesti o snazi i značaju narodne igre koje se kao takva nalazi na UNESCO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva”, navode u Oru. 


            U nadigravanju mogu učestvovati svi zainteresovani, bez obzira na godine starosti, rod, etničku pripadnost i prethodno igračko iskustvo. Melodiju, uz koju će se nadigravati, svi zainteresovani mogu pronaći na sledećem linku: https://we.tl/t-x3wM39uHzC
           Kolo se igra u grupnoj, kružnoj formaciji, a vrednuje se igranje pojedinaca -muškaraca i žena. Učesnici u nadigravanju igraju u trenažnoj opremi - šorc, majica i adekvatna obuća. Predtakmičenje se odvija u više etapa, sistemom eliminacije, dok se ne izaberu najbolja tri para koja će učestvovati u finalnom nadigravanju u Novom Sadu. Nadigravanje u srpskom kolu ocenjuje žiri u čijem sastavu će biti afirmisani stručnjaci, etnokoreolozi, koreografi, igrači.
           Oni koji žele da se takmiče prijavu mogu poslati na adresu akud@skc-nis.com , najkasnije do 25. oktobra u 23.59 sati. Prijava treba da sadrži ime i prezime, datum rođenja, kontakt telefon i informaciju da li ste član nekog folklornog ansambla ili KUD-a. 
            Podsetimo, prošle godine su na finalnom takmičenju u Novom Sadu zablistali folklorci AFA Oro, Natalija Stojković i Miloš Stojanović, koji su osvojili zlatnu i srebrnu medalju u igranju moravca.
                                              
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare