Ko je i zbog čega juče uhapšen

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE-PANČEVO-SUBOTICA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu uhapsili su M. Đ. odgovorno lice „HIP Azotara“ DOO Pančevo, P. Đ. bivše odgovorno lice ovog preduzeća i N. P. bivše odgovorno lice Službe održavanja „HIP Azotara“, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Postoje osnovi sumnje da su oni tokom 2015. godine, prekoračivši ovlašćenja i suprotno zahtevu Službe tehničke pripreme i potrebama „HIP Azotara“ prihvatili ponudu od privrednog društva „K. M. Mont“ DOO iz Petrovaradina i nabavili
tehnički neprihvatljive cevi, zbog čega je došlo do njihovog pucanja.

Na ovaj način, „HIP Azotara“ DOO Pančevo oštećena je za oko 180.621.287 dinara.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.
***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su M. V. odgovorno lice preduzeća DOO „Agro tehnolodži“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela poreske utaje, u saizvršilaštvu i uz pomaganje 11 osoba, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Postoje osnovi sumnje da su oni u periodu od avgusta 2015. do aprila 2017. godine, u nameri da izbegnu obavezu utvrđivanja i plaćanja akcize i poreza na dodatu vrednost na izvršen promet žestokih alkoholnih pića proizvođača DOO „Agro tehnolodži“, organizovali ilegalnu proizvodnju. Sumnja se da su posredstvom više privrednih subjekata alkoholna pića uneli u veleprodajne i maloprodajne objekte, kao i da su koristili neverodostojnu dokumentaciju i fiktivne poslove.

Na ovaj način, kako se sumnja, izbegli su plaćanje akcize u iznosu od 87.703.129 dinara i poreza na dodatu vrednost u iznosu od 50.953.954 dinara.

M. V. je osumnjičen i da je u saizvršilaštvu sa drugom osobom prilikom prestanka obavljanja delatnosti proizvodnje žestokih alkoholnih pića, pri preregistraciji privrednog društva DOO „Agro-techonolgy“ u Prištini, nije Ministarstvu finansija vratio neiskorišćene akcizne markice u čijem posedu su faktički bili.

Na ovaj način izbegli su plaćanje akcize u iznosu od 189.424.012 dinara, a budžet republike Srbije oštećen je za oko 2.780.349 evra.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.
***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su S. B. i M. O, odgovorna lica PD “S.A.B. Estetik”, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo prevara u saizvršilaštvu.

Postoje osnovi sumnje da su oni u periodu od 31. avgusta 2012. godine do danas pribavili protivpravnu imovinsku korist za sebe i svoja privredna društva.

Sumnja se da je S. B. sa jednom bankom iz Beograda zaključio Ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Beogradu, u iznosu od 1.853.000 evra, dostavljajući banci kao sredstva obezbeđenja kredita Založnu izjavu i Ugovor o zalogu, potpisane i overene na osnovu više falsifikovanih punomoćja suinvestitora. Na ovaj način, službenici banke su dovedeni u zabludu da isplate celokupni iznos kredita.

M. O. je, kako se sumnja, zaključivao sa kupcima Ugovore o kupoprodaji nepokretnosti u novoizgrađenom objektu, upućujući određeni broj kupaca da isplate kupoprodajnu cenu preko računa banke, u gotovini ili putem kompenzacije i preuzimanja duga. To je bilo u suprotnosti sa članom 11 Ugovora o finansiranju izgradnje, kojim se investitor obavezuje da sve uplate od kupaca stanova i poslovnih prostora vrše preko namenskog računa banke.

Na taj način, banka je oštećena za iznos od 1.505.531 evra jer je onemogućena da nakon raskida Ugovora o finansiranju zbog neplaćanja, naplati svoja dospela potraživanja. Po nalogu nadležnog tužilaštva, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su radnice Službe za katastar nepokretnosti u Nišu S. P, P. D. i M. J, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da su S. P. i P. D, iskorišćavanjem službenog položaja, u nameri da jednom investitoru pribave protivpravnu imovinsku korist, nakon obrade dokumentacije izradile Rešenje od maja 2015, kojim je neosnovano izbrisan dotadašnji korisnik prava korišćenja Studentski centar Niš na lokalu – poslovnom prostoru površine 387 m2 i konstatovano da vlasnik ne može biti utvrđen, a koje je postalo pravosnažno u junu iste godine. Po osnovu tako donetog Rešenja, investitor je podneo zahtev za upis prava svojine koji je M. J, kako se sumnja, po urgenciji stavila u rad istog dana po pravosnažnosti prethodno donetog Rešenja i na osnovu dokumentacije izradila novo Rešenje kojim se u listu nepokretnosti upisuje vlasništvo u korist investitora, koje postaje pravosnažno u julu 2015. godine. Ova rešenja nisu dostavljena Studentskom centru Niš i Gradu Nišu, već samo investitoru, iako je to bila obaveza radnika Službe za katastar nepokretnosti po Zakonu o upravnom postupku, zbog eventualnog prava na žalbu u zakonskom roku.

Na ovaj način, Studentski centar Niš oštećen je za oko 1.000.000 evra, za koliko je i pribavljena korist investitoru.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su P. M. i J. Ć, odgovorna lica preduzeća DOO ”Kompani SU Azotara”, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da su oni u periodu od juna 2013. do septembra 2015. godine na ime neizmirenog dugovanja prema PD ’’Grain International’’ Novi Sad ovom privrednom društvu prepisali u vlasništvo veštačko đubrivo u količini oko 1.600 tona, koje nisu imali na svojim zalihama. Sumnja se i da ovom privrednom društvu nisu izmirili dospele obaveze na ime preuzetih sirovina za proizvodnju, iako su ih prodali i naplatili od svojih kupaca.

Na ovaj način, P. M. i J. Ć. su, kako se sumnja, ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 993.823 evra, za koliko je i oštećen PD ’’Grain International’’ Novi Sad. Osumnjičenima je, po nalogu nadležnog tužilaštva, određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su D. K, odgovorno lice Poreske uprave u Zaječaru, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je kao službeno lice Filijale poreske uprave u Zaječaru, u periodu od 1. januara 2013. do 31. decembra 2015. godine, doneo 12 nezakonitih rešenja za refakciju akcize u industrijske svrhe na gasno ulje – evro dizel suprotno Zakonu o akcizama i Pravilniku o bližim uslovima, načinu i postupku ostvarivanja prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte.

Na ovaj način, pribavljena je korist privrednim društvima D.O.O. “Betoneks“ Zaječar i AD “PUT“ Zaječar, u ukupnom iznosu od 10.412.386 dinara, za koliko je i oštećen Budžet Srbije.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.
***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu su u zajedničkoj akciji sa policijskim službenicima u Smederevu uhapsili A. M, inspektora za zaštitu životne sredine i D. U. odgovorno lice preduzeća ”Eko servis sistem”, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je A. M, inspektor za zaštitu životne sredine u Smederevu, tokom vršenja inspekcijskog nadzora kontrolisanim preduzećima sa teritorije Smedereva preporučivao da procenu uticaja na životnu sredinu izradi preduzeće ”Eko servis sistem” iz Ćuprije. Sumnja se da je D. U, nakon izrade procene, polovinu od naplaćenog novca za izvršenu uslugu davao A. M, koji je, kako se sumnja, na ovaj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 300.000 dinara.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju uhapsili su S. M, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je on kao savetnik za poslove kontrole javnih prihoda i izradu Rešenja za lokalnu komunalnu taksu za zauzeće javne površine i poreze na imovinu fizičkih lica Odseka lokalne poreske administracije Gradske uprave Vranje, u periodu od 1. januara do 13. septembra 2017. godine, suprotno zakonskim propisima sačinjavao rešenja o naplati lokalne komunalne takse drugim fizičkim licima. Sumnja se da je u ovim rešenjima smanjivao izlicitiranu cenu i period zauzeća javne površine, a zatim u tako sačinjena Rešenja unosio delovodne brojeve pod kojima se vode drugi predmeti u lokalnoj poreskoj administraciji.

S. M. je, kako se sumnja, suprotno odlukama Skupštine Grada Vranja sačinjavao Rešenja za obračun lokalne komunalne takse pravnim i fizičkim licima, tako što je samoinicijativno smanjivao površinu i period zauzeća javne površine.

Na ovaj način, pribavljena je protivpravna imovinska korist pravnim i fizičkim licima u iznosu od 2.801.322 dinara, za koliko je i oštećen budžeta Grada Vranja.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Vranju, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini uhapsili su S. J, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je kao zaposlena u Osnovnom javnom tužilaštvu u Paraćinu, u periodu od 2010. do 1. septembra 2017. godine, iskoristila službeni položaj i prekoračila granice službenih ovlašćenja i sa računa neosnovano prenosila novac na svoje tekuće račune kod više banaka, kao i na tekuće račune svojih sinova.

Na ovaj način, S. I. je, kako se sumnja, sebi i svojim sinovima pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 15.246.695 dinara, za koliko je i oštećen budžet Republike Srbije, od čega se deo iznosa odnosi na neuplaćene poreze i doprinose zaposlenima u Osnovnom javnom tužilaštvu u Paraćinu.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora unutrašnje kontrole uhapsili su rukovodioca Policijske ispostave Kanjiža M. K. i zaposlenog na upravnim poslovima Ž. B, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita, kao i F. P. i A. Ć, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo davanje mita.

Postoje osnovi sumnje da je M. K. od F. P. i A. Ć. zahtevao i dobio vozilo, kako bi uticao na sačinjavanje pozitivnih terenskih provera za 15 osoba sa teritorije AP KiM, koja su podnela zahtev za prijavu prebivališta na teritoriji Kanjiže. Sumnja se i da je Ž. B, takođe, primio novac u iznosu od 1.350 evra i 15.000 dinara, kako bi izvršio prijavu prebivališta F. P. i A. Ć. na teritoriji Kanjiže.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora unutrašnje kontrole uhapsili su S. N. rukovodioca Policijske stanice Bač, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja i N. J. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da je S. N. u junu 2017. godine, prekoračenjem službenog ovlašćenja, na računaru zloupotrebom pristupnih šifri drugog policijskog službenika, za čije korišćenje nije bio ovlašćen, pristupio Jedinstvenom informacionom sistemu MUP-a Republike Srbije i izvršio provere za jednu osobu iz Subotice. Podatke je, kako se sumnja, neovlašćeno, učinio dostupnim N. J, koji je osumnjičen da ih je iskoristio i sačinio lažnu ispravu – krivičnu prijavu sa falsifikovanim brojem protiv oštećenog iz Subotice, kako bi od njega uzeo novac da mu ne podnese krivičnu prijavu.

Sumnja se i da je S. N. u periodu od 29. januara do 1. decembra 2014. godine, u vreme kada je radio u Saobraćajnoj policijskoj ispostavi, prikrio i učinio neupotrebljivim 13 naloga za izvršenje službenog zadatka na čijoj pozadini su Izveštaji podneti od strane postupajućih policijskih službenika, tako što je Naloge sklonio iz evidencija, kako bi bili nedostupni ostalim službenim licima, čime je onemogućio postupanje i čuvanje naloga u staničnim evidencijama.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora unutrašnje kontrole uhapsili su policijske službenike Policijske stanice Stari grad, Policijske uprave za grad Beograd, N. I, D. N. i Ž. D, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo iznuda u pokušaju.

Postoje osnovi sumnje da su policajci, na ime i za račun odgovornog lica preduzeća “Freš Lop”, vlasnike jednog preduzeća iz Arilja pretnjama primoravali da zaključe ugovor kojim bi se odrekli potraživanja koja imaju prema odgovornom licu preduzeća “Freš Lop” u iznosu od 2.000.000 dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Užicu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su J. J. iz Trstenika, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da je ona kao odgovorno lice Udruženja građana „Fond za unapređenje resursa građana“ Trstenik, u periodu od 2009. do 2012. godine prisvojila novac u iznosu od 3.086.000 dinara, koji je bio namenjen za isplatu putnih troškova angažovanih radnika po projektima „Nega starih i invalidnih lica“ i „Uređenje javnih površina i sanacija divljih deponija“, koje su finansirali Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sumnja se i da je prisvojila opremu koja joj je poverena u radu, vrednosti od oko 509.620 dinara, kao i da je na taj način sebi pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.595.000 dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su M. P, odgovorno lice službe za prijem i kontrolu mernih mesta u Elektrodistribuciji Niš i radnika A. T, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je M. P, prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, više puta u periodu od 2014. do 2016. godine naložio radniku EPS distribucije Niš, A. T. da vrši umanjenje obračuna neovlašćene potrošnje pojedinim korisnicima ili da uopšte ne vrši obračune, iako su bili u obavezi da to učine.

Na ovaj način, EPS distribucija Niš oštećena je za 2.084.288 dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.
***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu uhapsili su D. B, inspektorku terenske kontrole Poreske uprave filijale u Leskovcu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanje mita i odgovorno lice jednog ugostiteljskog objekta, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo davanje mita.

Postoje osnovi sumnje da je D. B. jula ove godine primila mito od Lj. M, u vidu turističkog aranžmana u Grčkoj, u vrednosti od 293.500 dinara, kako ne bi izvršila službenu radnju koju je morala izvršiti prilikom kontrole njegovog ugostiteljskog objekta.

Po nalogu Višeg javnog tužioca u Leskovcu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su B. H. i M. B. odgovorna lica preduzeća „Ekokarika“ D.O.O. Beograd i M. L. odgovorno lice za upravljanje otpadom ovog preduzeća, J. S. odgovorno lice preduzeća „Step trans“ i B. V, radnika ovog preduzeća, kao i B. V. odgovorno lice JKP „Energetika“ iz Trstenika, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita.

Postoje osnovi sumnje da su u periodu od januara 2012. do aprila 2013. godine, odgovorna lica „Ekokarike“ prodavali neprerađeno otpadno ulje JKP „Energetika“ Trstenik, koje je prethodno trebalo biti prerađeno, pored čega je suprotno važećim zakonima vršeno sagorevanje navodno prerađenog otpadnog ulja.

U periodu od 2015. do 2017. godine, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine odobrilo je podsticajna sredstava PD ”Ekokarika” i PD „Step trans“, na osnovu lažno prikazanih činjenica da je izvršeno zbrinjavanje opasnog otpada, koje je navodno preuzeto od drugih privrednih društava, iako na to nisu imali pravo.

Na ovaj način PD ”Ekokarika” pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od 43.000.000 dinara, za koliko je i oštećen budžet Republike Srbije.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.
***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsili su M. M. iz Zrenjanina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Postoje osnovi sumnje da je on putem društvene mreže Tviter pretio predsedniku Pokreta slobodnih građana Saši Jankoviću, predsedniku Narodne stranke Vuku Jeremiću, novinaru Nezavisnog društva novinara Vojvodine Igoru Besermenjiju i novinarki Tatjani Vojtehovski.

Po nalogu Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala M. M. je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsili su M. M. iz Iriga, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Prilikom pretresa njegovog stana i drugih prostorija pronađeno je i oduzeto više od 1.100 komada municije i tromblonska mina.

Po nalogu nadležnog tužilaštva osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su N. S, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela iznuda i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Postoje osnovi sumnje da je on od oktobra od jednog muškarca iz Beograda, uz pretnje da će mu zapaliti kuću i automobil, više puta tražio novac ili automobil. Uhapšen je prilikom primopredaje novca i kod njega su pronađene obeležene novčanice.

Prilikom hapšenja, osumnjičeni je pružao otpor policijskim službenicima. Prilikom pretresa stana i drugih prostorija, pronađen je pištolj, 48 metaka i patroni za lovačku pušku.

Po nalogu Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su D. O. iz Hrvatske, S. M. i S. M. iz okoline Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela teška krađa i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Policija je osumnjičene uhapsila neposredno nakon krađe automobila “BMV X5” austrijskih registarskih oznaka, dok je vozilo bilo parkirano u Novom Sadu. Nakon krađe, osumnjičeni su se uputili ka Beogradu, a uhapšeni su u ukradenom vozilu u blizini groblja Orlovača.

Sumnja se da su njih trojica i u ranijem periodu krali vozila visoke kategorije, pretežno marke “BMV” na kojima su potom prepravljali identifikacione oznake ”prekucavanjem”, pravili falsifikovana dokumenta, a zatim ih registrovali kao legalna na ime svojih poznanika.

Takođe, D. O, S. M. i S. M su osumnjičeni i da su ukradenim vozilima dolazili do tržnih centara na teritoriji Beograda, vozilima razvaljivali ulazna vrata i zatim odnosili sefove iz menjačnica i zlatara koje su sajlom vezivali za zadnji kraj vozila i čupali iz ležišta.

Policija je kod njih pronašla i više ukradenih vozila na teritoriji Beograda i Novog Sada marke “BMV”, kao i alat i uređaj za obijanje motornih vozila. Pričinjena šteta procenjuje se na više od 15 miliona dinara.

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.
***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su M. D. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Prilikom pretresa stana i lokala pronađeno je sedam paketa sa oko kilogram marihuane i vagica za precizno merenje.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.
***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lazarevcu uhapsili su D. P. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija osumnjičenog pronađen je „kalašnjikov“, pištolj, lovačka puška, 197 komada municije, okvir za automatsku pušku, okvir za pištolj, vojnički nož za automatsku pušku i samostrel.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su M. V. i N. R. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, dok je protiv N. R. podneta i krivična prijava za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Prilikom pretresa stana osumnjičene M. V. kod nje je pronađena tableta ekstazija, jedna vagica za precizno merenje i jedna staklena flašica sa praškastom materijom braon boje, a kod N. R. pet kesica sa oko 20 grama spida, jedan valjak plastičnog eksploziva težine oko 60 grama i 58 metaka.
***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi uhapsili su A. D. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela teška krađa i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Postoje osnovi sumnje da je A. D. u saizvršilaštvu sa dve osobe krao gazolin iz cisterne vlasništvo DOO ”Petrol” u kojoj je zaposlen, a na štetu NIS “Naftagasa”. Na ovaj način NIS-u je pričinjena materijalna šteta za više od milion dinara. Prilikom poslednje krađe, krajem oktobra ove godine, došlo je do eksplozije gazolina u Mokrinu u kojoj su smrtno stradala dvojica muškaraca koja su bila sa A. D.

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu uhapsili su I. Đ. i D. N. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Policija je u blizini Kraljeva zaustavila automobil marke ”alfa romeo”, beogradske registracije, u kom su bili osumnjičeni i pronašla više od dva kilograma marihuane.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

KRIVIČNE PRIJAVE U REDOVNOM POSTUPKU:

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Vrbasu, podneli su krivičnu prijavu protiv policijskog službenika Policijske stanice Mali Iđoš, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanje.

Sumnja se da je on na svoje motorno vozilo stavio nepripadajuće registarske oznake i sa takvim oznakama, prilikom izvršenja prekršaja prekoračenja brzine, zatečen je u saobraćaju. Tom prilikom je policijskim službenicima Saobraćajne policijske ispostave Vrbas koji su ga zaustavili rekao da prekršajnu prijavu zbog prekoračenja brzine i krivičnu prijavu zbog falsifikata, odnosno nepripadajućih registarskih oznaka, pišu na ime njegovog oca, koji nije ni bio sa njim u kolima, što su oni i učinili. Time su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i protiv njih će biti podneta krivična prijava.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu protiv policijskog službenika Uprave granične policije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On se tereti da je više puta uzimao službeni TAG, uređaj za elektronsku naplatu putarine i koristio ga na svom privatnom vozilu, kako bi izbegao plaćanje putarine na auto putevima u Srbiji, čime je sebi pribavio korist u iznosu od više hiljada dinara.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca jednog odeljenja novosadske policije, zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebom položaja odgovornog lica za tri preduzeća pribavio imovinsku korist za više od 500.000 dinara.

Sumnja se da je, kao odgovorno lice džudo kluba ”Bezbednost” u Novom Sadu, u dogovoru sa odgovornim licem sportskog udruženja “MISS FIT” i odgovornim licem “UR Meridiana” i “UR Meridiana MMM” iz Novog Sada, po fiktivnim fakturama izvršio uplate sa računa DžK „Bezbednost“ na račune ova tri preduzeća, kojima je na ovaj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 507.400 dinara.

Protiv odgovornih lica ovih preduzeća podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca Saobraćajne policijske ispostave Policijske uprave u Šapcu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On je, u periodu od 14. decembra 2012. do 30. septembra 2013. godine, kako se sumnja, svesno propustio da referentu zaduženom za unos zaštitnih mera zabrana upravljanja motornim vozilom u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, do nastupanja zastarevanja izvršenja dostavi presudu na osnovu koje je trebalo izvršiti unos zaštitne mere za jedno lice sa teritorije Šapca. To lice je na taj način izbeglo sankcionisanje po pravosnažnoj presudi.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv dva odgovorna lica u preduzeću ”PPG Marketing” i distribucija d.o.o, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi u saizvršilaštvu, kojim su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine oštetili za 2.500.000 dinara.

Sumnja se da su, u nameri pribavljanja imovinske koristi za privredno društvo ”PPG marketing i distribucija” d.o.o. iz Beograda, novčani iznos od 2.500.000 dinara, koje su dobili na ime sufinansiranja Projekta „Pres izdanje za Vojvodinu“ od strane Pokrajinskog sekretarijata za javno informisanje i kulturu AP Vojvodine, iskoristili suprotno predviđenoj i ugovorenoj nameni, za izmirivanje obaveza prema dobavljačima.

Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine do danas nisu dostavili izveštaje o realizaciji projekta i dokaze o korišćenju novčanih sredstava, što su bili dužni da dostave u skladu sa zaključenim Ugovorom o sufinansiranju projekta javnog informisanja.

Kako dobijeni novac nisu iskoristili u skladu sa ugovornom obavezom oštetili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine u iznosu od 2.500.000 dinara.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv radnika PD ”Aviator kafe”d.o.o Beograd, ovlašćenog za uplatu dnevnih pazara na poslovni račun ovog preduzeća, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pronevera.

Kako se sumnja, on u peridu od 1. septembra 2016. do 8. juna 2017. godine, dnevne pazare ostvarene u ogranku navedenog preduzeća na Dorćolu, nije uplaćivao u celokupnom iznosu, već je novčani iznos od 6.279.203 dinara zadržao za sebe, za koliko je i oštetio PD „Aviator kafe“ doo Beograd.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala podneli su krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv bivšeg odgovornog lica FK „BSK“ iz Borče, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

On se tereti da je tokom 2013. godine, prekoračivši granice svojih ovlašćenja, samoinicijativno i bez prethodno dobijene saglasnosti Upravnog odbora fudbalskog kluba „BSK“ iz Borče, nakon što mu je zvanično prestao mandat predsednika kluba potpisao ANEKS 1 Ugovora o transferu jednog igrača.

Po ovom Aneksu se u ime fudbalskog kluba „BSK“ iz Borče odrekao svih prava stečenih po prethodno zaključenom Ugovoru o transferu ovog igrača, zaključenom između fudbalskih klubova „BSK“- Borča i „Partizan“.

Time je pričinio štetu FK „BSK“ Borča u iznosu od 10.471.640 dinara, za koliko je FK „Partizan“ iz Beograda pribavio korist.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu podneli su krivičnu prijavu protiv dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje su izvršile krivično delo falsifikovanje isprave u saizvršilaštvu.

Kako se sumnja, jedan od njih dvojice je u 2017. godini, napravio 1.457 falsifikovanih austrijskih registracionih nalepnica i predao ih drugom osumnjičenom, koji je imao zadatak da falsifikovane isprave preda trećim licima koji bi takve isprave upotrebili kao prave.

Prilikom pretresa prostorija koje koriste osumnjičeni pronađena je oprema i repromataerijal, koji su nabavljeni i korišćeni za izradu falsifikovanih isprava, dok je u njihovim stanovima pronađen i deo originalnih blanko obazaca i isprava izdatih na teritoriji zemalja članica EU, koje će biti predmet dodatnih provera u okviru međunarodne saradnje sa policijama zemalja Evropske unije.

***
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Specijalnog istražnog tima podneli su krivičnu prijavu Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv četiri osobe – građevinskog inspektora GO Novi Beograd, investitora, vlasnika jednog objekta, kao i odgovornog lica Službe za izvršenja GO Novi Beograd.

Postoje osnovi sumnje da je građevinski inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove GO Novi Beograd, u novembru 2016. godine izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja tako što je, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja, vlasniku privremenog objekta u Studentskoj ulici omogućio izvođenje radova na sanaciji objekta.

Građevinski inspektor je, kako se sumnja, 21. novembra 2016. godine, suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji Republike Srbije, kao nenadležan, sačinio Rešenje kojim se nalaže izvođenje građevinskih radova na sanaciji privremenog objekta u Studentskoj ulici, pozivajući se pritom na neistinit navod iz zapisnika koji je sačinio tri dana ranije da je na objektu bilo požara. Pošto je znao da je prema odredbama Zakona o planiranju i izgradnji bio u obavezi da investitora uputi da odobrenje za izvođenje radova na sanaciji objekta pribavi od nadležnog oragana – Odeljenja za građevinske poslove GO Novi Beograd, kao i da privremeni objekat kao takav nije bio podoban za dobijanje takvog odobrenja, upravo iz tog razloga je doneo rešenje, na osnovu koga su i izvedeni radovi na objektu.

Dvoje investitora se terete za krivično delo građenje bez građevinske dozvole, jer su u periodu od februara do maja 2017. godine, najpre bez odobrenja za izgradnju izdatog od nadležnog organa započeli sa izvođenjem radova na rušenju starog i izgradnji novog objekta na lokaciji u Studentskoj ulici.

Oni su i nakon Rešenja o obustavi radova, koje je doneo građevinski inspektor 14. marta 2017. godine, nastavili sa izvođenjem radova na izgradnji novog objekta na pomenutoj lokaciji, sve dok objekat u potpunosti nisu izgradili.

Odgovorno lice Službe za izvršenja GO Novi Beograd se tereti da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja tako što je u maju 2017. godine iskorišćavanjem svog službenog položaja, prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti u nameri pribavljanja koristi vlasniku jednog objekta u Studentskoj ulici, postupajući u predmetu rušenja objekta, najpre bez zakonskog osnova mimo svojih ovlašćenja prekinuo postupak izvršenja, iako je bio dužan da u svemu postupi po pravnosnažnom Rešenju o rušenju objekta i Zaključku o dozvoli izvršenja i sporni objekat poruši u celosti.

***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lazarevcu podneli su, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, krivičnu prijavu protiv jedne osobe, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela pronevera, falsifikovanje i prevara.

Postoje osnovi sumnje da je ona tokom 2017. godine falsifikovala potpise 42 fizička lica, da bi sačinila njihove navodne pristupnice u Nezavisni sindikat Kolubara usluge. Sumnja se da je na osnovu tako sačinjenih lažnih pristupnica, sastavljala odluke o odobravanju pozajmica svim novoupisanim članovima i na odluke, na kojima je osim regularno upisanih članova, upisivala i one sa falsifikovanim pristupnicama. Te odluke je dostavljala predsedniku na potpis. Tako je, kako se sumnja, sačinila više desetina odluka i na ime odobrenih pozajmica od po 20.000 dinara prisvojila ukupno 800.000 dinara.

Pristupnice je uništila, a Odluke sa Zapisnicima izvršnog odbora NSKU su pronađene. Obračunskoj službi je, kako se sumnja, dostavljala specifikacije za obustavu, na ime odobrenih pozajmica, sa imenima samo onih lica koja su upisana u Sindikat, bez evidencije lica sa falsifikovanim pristupnicama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare