Ko je obeležavao godišnjicu Oluje ako oni koji su proterani nisu ?

BEOGRAD

U sredu popodne, za svoju dusu, otisao da vidim sta se desava u Busijama. Posto je “drzavni sluzbenik” Vesic Goran ukinuo obe linije koje vode pored Busija i u njih, od zeleznicke stanice Batajnica do crkve u Busijama isao 6,5 km pesice i video sav taj cemer i jad, te placenike, koji leze pored autobusa. Zabole njih i za izbeglice, i za Oluju, i za Vucica, vazno je da su dobili dnevnicu i cekaju povratak kucama. Zanimljivo, nikog od njih nisam cuo da prica ijekavicom.

Na Vucicev skup dosli samo oni koje su autobusi dovezli najblize. Ali – lokalne prodavnice rasprodale sve zalihe pica koje su imale, jedna kafana i tri kafica u Busijama krcati.
Obilazim poznanike u Busijama – svi kod svojih kuca, u dvoristima, preko glave im svega. Nek nas ostave na miru, jedina poruka.
U povratku -pesaka 7,5 km, do centra Batajnice, uzivo gledam bahatost tzv.predstavnika vlasti. Ulicna rasveta nije trebala, sve bljeskalo od crveno-plavih blinkera, onih koje je Vucic “ukinuo” 2013.
Novo ponizavanje mojih izbeglih sunarodnika… da ne navodim kako su im ovi placenici-sendvicari obavljali nuzdu uz ograde dvorista.

Sretnem druga, penzionisanog pukovnika Zandarmerije, on krenuo da obidje prijatelja u Busijama, posto idem i ja kod mojih u tom smeru, krenemo sporednom ulicom, 500 metara dalje od mesta dogadjanja, kad tamo neka deca nas zaustavljaju, oko vrata im one trake sa natpisom “organizator”. On kaze kako zivi u toj ulici, a neki lik, 28-30 godina nam trazi licne karte. Da ga ovaj ne bi “patosirao”, preuzmem na sebe konflikt, nek on ode, kazem da cu ga sustici. Tom mladicu prilazi i drugi, i ja im trazim da mi, posto su rekli da su policija, pokazu sluzbene legitimacije i po clanu 75 Zakona o policiji saopste koji je razlog mog legitimisanja.

Oni u cudu.

Pokusavaju da mi objasne da je ovo drzavni skup i da nisu duzni da se legitimisu.

Ugledam u blizini policajca u uniformi i zovem ga da dodje, da razjasnimo ko su oni.
Uto “iznenada” prilazi inspektor u civilu, moj ispisnik, znamo se milion godina, sa svih protesta i javnih skupova, grli me i kao privodi, i šapće: Botovi, pusti ih u p.m.
Doslo dotle da se oni beskrupulozno predstavljaju kao policajci.

Davor Lukač

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare