Klub penzionera Niša, Novi DSS i Niš, moj grad traže da se obezbedi besplatan prevoz za sve osobe starije od 65 godina

NIŠ

Klub Penzionera Niša je još prošle godine, tačnije 8. Juna 2023 godine, zajedno sa odbornikom Miodragom Stankovićem, Skupštine grada podneo inicijativu sa zahtevom da se svim građanima preko 65 godina I mladima do 19 godina, omogući besplatne trajne kartice po ugledu na Beograd i druge lokalne samouprave. Jedan deo inicijative koji se odnosi na mlade ljude je usvojen, srednjoškolci su dobili besplatan prevoz ali drugi deo inicijative koji se odnosi na naše najstarije nije- rekao je Slavoljub Savić, predsednik Kluba penzionera Niša.

Gradonačelnica je pre par meseci rekla da će ispuniti naš zahtev javno u medijima, s obzirom da do sada nije ispunjeno, Klub penzionera Niša će uskoro organizovati protesnu šetnju do gradske kuće sa ciljem da podsetimo gradonačelnicu na javno da to obećanje- istakao je Savić.

Insistiramo I na uvođenju dnevnih kartica za prevoz po ugledu na Beograd i druge lokalne samouprave. Jer recimo u Beogradu je cena dnevne karte 120 dinara i građani mogu da se voze po ceo dan,da ne izlaze iz autobusa,a ovde je u Nišu 80 dinara za par autobuskih stanica.

Klub penzionera Niša pita nadležne iz Fond Pio čemu služe penzionerske kartice koju korist imaju penzioneri, izgleda da nemaju nikakvu. Mi očekujemo kada kupujemo neki proizvod koji košta npr 100 dinara koliki popust imamo pri kupovini a ispada da je ovo jedna velika šarena laž a da korist imaju samo oni koji su štampali te kartice- zaključio je Savić.

Miodrag Stanković gradski odbornik Niš, moj grad podsetio je da su plate i penzije za dve godine porasle za 28 odsto, a korpa sa stotinu najprodavanijih proizvoda u jednom trgovinskom lancu je poskupela za 48,2 odsto. Cene hrane su u poslednja 24 meseca povećane najpre za 16,2, a potom za još 24,5 odsto – ukupno 44,7 odsto- rekao je Miodrag Stanković gradski odbornik Niš, moj grad.

“Prosečna penzija u decembru 2012. godine iznosila je 23.563 dinara, da bi na kraju prošle godine stigla do 33.731 dinara. To predstavlja ukupno povećanje od 43,1 odsto u periodu od 10 godina. Treba podsetiti da su penzioneri podneli dobar deo tereta fiskalne konsolidacije kada su 2014. godine smanjene penzije veće od 25.000 dinara. Kada se rast penzija od 43,1 odsto uporedi sa inflacijom od 44,5 odsto, dolazimo do toga da su penzije izgubile više od jedan odsto kupovne moći u čak celoj deceniji za nama”- istakao je Stanković.

Sve su to razlozi zbog kojih Gradska vlast u Nišu treba pod hitno da usvoji I drugi deo naše incijative I da svi stariji od 65 godina dobiju pravo na besplatan prevoz u Nišu- zaključio je Stanković

Narodna poslanica Novog DSS Slađana Miletić je rekla da penzionerima mora biti vraćen novac koji im je oduziman od penzija tokom fiskalne konsolidacije od 2014. do 2018. Sve otete penzije država treba da vrati u celosti, kao nekada staru deviznu štednju.

Vraćanje novca penzionerima, kao I naslednicima onih koji su u međuvremenu preminuli, koje im je otela vlast ne podrazumeva samo 100.000 dinara po penzioneru, kako je najavila vlast.

„Ako je neko imao recimo 35. 000 dinara pre smanjenja, država treba da mu vrati oko 110 000 dinara, dok ako je imao pre

smanjenja 50.000 dinara, treba da mu bude vraćeno oko 280.000 dinara. Penzija je stečeno pravo i na penzionerima nije smelo da se štedi!

Miletićeva je zaključila da će se svim silama boriti da se prestane sa privatizacijom banja u Srbiji, jer su banje nacionalno blago I nacionalni interes I od velikog su značaja su poboljšanje I očuvanje zdravlja penzionera.(kraj) DN/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare