Kisić Tepavčević: Stav struke – maske i na otvorenom, obaveza zakonski nemoguća

BEOGRAD

Zamenica direktora Instituta “Batut” i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević pojasnila je da se nošenje maske preporučuje i na otvorenom prostoru u situacijama gde je prisutno više ljudi i gde nije moguće održavati distancu, poput čekanja u redovima. “Sve se vrti oko dve osnovne mere – nošenje maske i fizičke distance”, rekla je. Kaže i da nije doneta odluka da se u školama od 1. novembra nastava odvija isključivo onlajn.

“Više puta smo napomenuli da je nošenje maske kao opšta mera najjefikasnija kada je u pitanju borba sa ovim virusom i uz fizičku distancu jeste osnova borbe. Stručna preporuka jeste da se maske nose i na otvorenom prostoru, uvek i svuda, mnoge zemlje su uvele ovu meru kao obavezujuću”, kazala je Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Razlika između obaveze i preporuke je, objašnjava, samo u tome da li se mogu preduzeti određene sankcije u slučaju neprimenjivanja te mere.

“Apsolutno je stručni stav da bi svi trebalo da u svim situacijam nosimo maske. To je stručno mišljenje. Ali operativni tim, takođe i pravnici, su nas upozorili na zakonski osnov… Tehnički nije moguća takva vrsta primene u ovom momentu, i nošenje maske na otvorenom može da bude jedino preporuka”, objasnila je Kisić Tepavčević.

I dodaje – ne treba gledati borbu protiv virusa sa stanovišta sankcija.

“Struka ne poznaje pravo, ali znamo koja mera bi dala najviše efekata, svako naše mišljenje je na nivou preporuke, ali i dalje vam napominjem da se itekako snažno preporučuje da bi maske trebalo da nosimo svi, u svakom momentu. Mi treba da budemo svesni da ovaj virus cirkuliše u populaciji i da je sada najveća verovatnoća da se inficiramo ovim virusom i to je ono na šta treba da mislimo, a ne o potencijalnim zakonskim merama. Dokle god budemo razmišljali sa aspekta kažnjavanja, i gde maske ne mogu da se nose, ne možemo pobediti u bobri protiv ovog virusa”, naglasila je Kisić Tepavčević.

Ali kaže i da je nemoguće kontrolisati sve građane i pravna lica.

“Svesni smo da je prosto nemoguće kontrolisati sve stanovništvo i to tehnički nije izvodljivo, iako su mnoge zemlje tu meru (obavezne maske na otvorenom) uvele i pokazalo se da je ona dala efekta”, kazala je Kisić Tepavčević.

Podseća da je u Srbiji nošenje maske obavezno u svim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom gde je nemoguće održati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara.

Govoreći o eventualnim restriktivnim merama, poput zabrane kretanja, Kisić Tepavčević kaže da nije bilo reči o uvođenju takvih mera.

“Kada je u pitanju neka vrsta karantina, uvode je mnoge evropske zemlje u pojedinim gradovima. U Izraelu se pokazalo da je u tri nedelje ta mera dala rezultate. Mi, imajući u vidu da je situacija kod nas stabilna, mada nas rastući trend mora da zabrine, nismo razmatrali neku od takvih mera… Najbitniji paramentar nam je popunjenost našeg zdravstvenog kapaciteta, kao i broj osoba na respiratorima”, rekla je Kisić Tepavčević.

Bitno je, dodaje, da se bude u stanju i da se pruži zdravstvena pomoć i ne-kovid pacijentima.

“Primarni cilj je i da sve bolnice koje nisu u kovid sistemu, da ih što duže održimo takvim. Maligne i kardiovaskularne bolesti su vodeće kod nas, i sigurno će biti i narednih godina, tako da nam je i to prioritet”, naglasila je zamenica direktora “Batuta”.

Škole rade po kombinovanom sistemu

Na pitanje N1 da li postoji nova odluka u vezi sa načinom pohađanja nastave, jer su nam se javili roditelji koji su dobili obaveštenje da će se od 1. novembra nastava odvijati isključivo onlajn, Kisić Tepavčević kaže da takva odluka – ne postoji.

“Znate da postoji komisija koja redovno prati epidemiološku situaciju u osnovnim i srednjim školama, i odluke se donose u zavisnosti od broja laboratorijski potvrđenim slučajeva i od toga da li se širi infekcija u školskim sredinama. Pokazalo se da u 95 odsto zabeleženih slučajeva reč o sporadičnom zaražavanju, koje se desilo van školske sredine”, kazala je.

Kisić Tepavčević kaže da nikakva odluka u vezi sa prelaskom na onlajn nastavu nije doneta.

“A 1. novembar je za dve nedelje, to je zaista dug vremenski period kada je u pitanju koronavirus”, kazala je članica Kriznog štaba i dodala da su stariji građani i učenici pokazali kako se odgovornim ponašanjem može sprečiti nastanak i širenje zaraze u tim populacijama.

Četrdeset odsto novozaraženih iz Beograda

Darija Kisić Tepavčević kaže i da je 40 odsto novoobolelih iz Beograda, odnosno njih 106.

Slede Kragujevac sa 22 novozaražene osobe, Niš i Valjevo sa po 11, Vranje 10, Novi Sad i Kraljevo po devet, Aleksandrovac sedam, Trstenik šest, Loznica, Bor i Zaječar po pet osoba.

Prema njenim rečima, najviše obolelih procentualno ima u starosnoj grupi do 60 godina.

U KBC “Bežanijska kosa” 96 obolelih od kovida-19

Direktorka KBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković izjavila je da je u toj bolnici trenutno leči 96 pacijenata sa koronavirusom.

“Oni su u stabilnom stanju, u jedinici intenzivne nege nalazi se 17 pacijenata, šest je na mehaničkoj ventilaciji, a tri na neinvanzivnoj ventilaciji… Ambulanta radi 24 časa dnevno, tokom prethodnoh+g dana bilo je 42 pregleda, od toga 12 je hospitalizovano, ali smo danas planirali i 11 otpusta onih koji su ozdravili”, kazala je.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare